tanársztrájk;Nemzeti Pedagógus Kar;

2022-12-14 06:00:00

Csendestárs

Kormányülés volt a hétvégén, amelyre a Nemzeti Pedagógus Kar elnökét is meghívták. Csak az nem derült ki, hogy miért. A kormány képviselői ugyanis nem voltak kíváncsiak arra, mi a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének véleménye az elmúlt hónapok iskolai tiltakozó akcióiról, a tanársztrájkról, a polgári engedetlenségről és az ezeket kiváltó okokról. Mindez állítólag fel sem merült az ülésen. Egyes hírek szerint a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szót sem kapott, csendben hallgatta végig a kormánytagok szócséplését.

Ha másra nem, arra jó volt a jelenléte, hogy az "egyeztetésről" készült fotót, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök osztott meg közösségi oldalán, és amelyen jól kivehető a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, lehessen mutogatni “Brüsszelnek” és más fanyalgóknak: itt bizony számít a pedagógusok véleménye, még a kormányülésen is részt vehetett a képviselőjük. Igaz, egy szót sem szólhatott, de ez a fényképről úgysem derül ki.

A kabinetet valójában nem érdekli az oktatási rendszer problémáira rávilágító tanárok, diákok és szülők hangoskodása. Jobban mondva a tiltakozó akciók bosszantják őket, csak a problémákra tesznek magasról. Ezt támasztja alá az is, hogy az érdemi párbeszéd és a megoldások keresése helyett fenyegetik a hangadókat, attól sem riadva vissza, hogy az iskolák számára nehezen pótolható szaktanárokat rúgjanak ki, csak hogy példát statuáljanak velük. Hogy ki fog helyettük szakszerűen órát tartani, az nem érdekes. Ilyenkor nem fontos a diákok minőségi oktatáshoz való joga.

Hőbörgés helyett példát vehetnének a Nemzeti Pedagógus Kar elnökéről: ha ők is úgy tudnának tisztességesen, méltóságteljesen csendben maradni, lehet, még a Karmelitába is meghívnák őket egy olcsó somlóira. Talán még egy közös fotóra is összeállhatnának. Milyen szép, életre szóló emlék lenne.