pedagógusok;fórum;Pintér Sándor;

Pintér Sándor közölte a tanárokkal, nem ért az oktatáshoz, de ő 22 órát dolgozik hétvégén

Az oktatási minisztériumot államtitkárságnak hívják, a rendet fenn kell tartani, a kirúgott tanárok menjenek a bíróságra, sztrájkjog van - ismertette az oktatásért is felelős belügyminiszter, aki a pedagógusok mellett kiálló diákokat is pocskondiázta egy kicsit.

Valami elképzelésem van az oktatásról - hangzott Pintér Sándor bíztató kijelentése a pénteki közoktatási konzultációs fórumon, amelyről a Telex megszerzett egy hangfelvételt. Az oktatásért is felelős belügyminiszter ugyanakkor elismerte, nem ért az oktatáshoz, „keveset foglalkozott eddig” vele. Ő a vezetéshez ért, ezért vezetőként szeretné optimalizálni az iskolai rendszert, s amit ő teremteni tud a közoktatásban, az a „rend, rendezettség, rendszerben gondolkodás” - közölte.

Pintér Sándor beszédében felsorolta az oktatás több problémáját az uniós statisztikák alapján, például, hogy a tagállamok között a 23. legrosszabb a korai iskolaelhagyók aránya, azaz sokan idő előtt kiesnek az oktatási rendszerből. Szerinte a diákokat a tanárok hozzáállásával lehetne fejleszteni, azt pedig, hogy a jó iskolákból sokan külföldre menjenek tovább tanulni - hovatovább letelepedni - a hazaszeretetre neveléssel lehet megakadályozni.

A belügyminiszter kifogásolta, hogy a tárca tanároknak kiküldött kérdőívét kevesen töltötték ki, mivel a kormány az itt megadott adatokból tudna kiindulni. Mint mondta, a problémafelvetéseket hallották, az a kérdés, hogy mit csináljanak. „Nem akarnak segíteni … vagy mégis?” - tette fel a kérdést. A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a válaszokat ugyan hallották az utcán, de „szűkös szókinccsel”, ezeket pedig nem lehet felhasználni - utalt a tárcavezető a demonstrálók egyes trágár megnyilvánulásaira.

Jövő évre tíz százalékos béremelést ígértek, erről pénteken kiadnak egy rendeletet. Pintér Sándor mást nem ígért, a továbbiakat ezúttal is az uniós pénzektől tette függővé, amíg azok nem érkeznek meg, további százalékokról nem lehet beszélni - közölte. 

A pedagógusok túlterheltségét azzal nyugtázta, hogy ő 22 órát biztosan dolgozik hétvégén, arra pedig, hogy a 177 ezer pedagógusból 104 ezernek másodállásban is dolgoznia kell, hogy megéljen, úgy reagált: „ez is elvesz azért a felkészülési időből.”

Felmerült, hogy miért nincs Oktatási Minisztérium, Pintér Sándor pedig úgy fogalmazott, hogy van, csak államtitkárságnak hívják. „Maruzsa úr vezeti az Oktatási Minisztériumot” - jelezte. A komolyanvehetetlenné tett sztrájktörvényt azzal igyekezett felmenteni, hogy Magyarországon van sztrájkjoga a tanároknak, bezzeg Németországban és az Egyesült Államok 35 tagállamában nincs. A Belügyminisztériumnak viszont Pintér szerint az a feladata, hogy a rendet fenntartsa, és szankcionálja azokat, akik megsértik a törvényt, ha ezt ő a letett esküje ellenére nem tenné meg, esküszegő lenne.

Ezért a 13 elbocsátott tanárral kapcsolatban kijelentette: „nem tehettem mást”. Az érintettek pedig mehetnek a bíróságra.

A Telex szerint ekkorra alapos felháborodás bontakozott ki a teremben, mire Pintér Sándor képeket kezdett mutogatni a kivetítőn a tüntető diákokról, akik szerinte nem viselkedtek kulturáltan. 

„Ezek az önök diákjai”

- jelentette ki.

A belügyminiszter szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni az informatikaoktatásra, amikor azonban felmerült, hogy mégis ki tanítsa és milyen eszközökön, a tárcavezető azt mondta: „vegyék elő a kreativitásukat.”

Pintér Sándor egyéb tényezőket is említett, amelyeken változtatni kellene, átalakítaná például a pedagógus-minősítési rendszert és az életpályamodellt, egyszerűsítené a pótlékokat, szeretné, hogy a tanárok bérezéskor az igazgatók a teljesítménytől függően mérlegelhessenek a különböző bérsávokban, s amint arról a Pedagógusok Szakszervezete nyomán lapunk is beszámolt, felmerült, hogy a tanév június 15-e helyett június 30-áig tartana, az esetenkénti szombati tanítási napok helyett. A tanárok, diákok és szülők kilenc pontos követelését nyugtázta azzal, hogy „köszönöm szépen, ismerem”.

Szintén beszámoltunk már arról, hogy a tárcavezető beszédében szó esett arról is, hogy a KRÉTA-rendszert egy 13 és egy 15 éves gyerek törte fel.