oktatás;Magyarország;hosszabbítás;tanév;

Itt a bejelentés, már a tanév meghosszabbításán gondolkodik az Orbán-kormány

Újabb átalakításokra kerülhet sor az oktatásban, ezekről beszélt Pintér Sándor belügyminiszter egy pedagógusoknak tartott pénteki konzultációs fórumon.

A kabinet azt látná jónak, ha a tanév június 15-e helyett június 30-áig tartana – tudtuk meg a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökétől, aki maga is részt vett a Belügyminisztérium (BM) által szervezett pénteki közoktatási konzultációs fórumon. Szabó Zsuzsa lapunknak azt mondta, erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt, de további részleteket nem tudtak meg, miután a találkozón csak korlátozottan lehetett kérdezni. A PSZ elnöke szerint a miniszter arról is beszámolt, hogy hamarosan megjelenik egy kormányrendelet, amelyben rögzítik, hogy januártól 10 százalékos béremelést kapnak a pedagógusok. Ez magasabb is lehet, ha megérkeznek az erre a célra fordítható uniós támogatások, de Pintér Sándor  ezzel kapcsolatban nem ígért semmi konkrétumot.

Szó volt arról is, hogy a pedagógusok bérezésében öt bérsávot alakítanának ki, a jelenlegi pedagógus minősítési rendszert pedig megszüntetnék. Az intézményvezetőknek ugyanakkor nagyobb beleszólásuk lehet a tanárok munkájának értékelésébe. Mindemellett a bérpótlékokat is egyszerűsítenék, például az osztályfőnöki, munkaközösség vezetői feladatok ellátásáért megbízási díjat vezetnének be. A PSZ elnöke szerint a konzultációt nem lehetett valódi egyeztetésnek nevezni, a szakszervezetek a következő sztrájkbizottsági tárgyaláson tehetik fel kérdéseiket, amelyre a következő napokban sor kerülhet.

A konzultáción egyébként több száz intézményvezető és pedagógus vett részt, az oktatásirányítás részéről Pintér Sándor miniszter mellett ott volt Rétvári Bence, a BM parlamenti államtitkára, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, valamint az Oktatási Hivatal (OH) elnöke, Brassói Sándor is. A PSZ mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet is meghívást kapott, de kérdéseket ő sem tehetett fel.

Ami a 10 százalékos béremelésí ígéretét illeti, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter többször – először a október 13-i Kormányinfón – azt ígérte, hogy ha sikerül megállapodni az Európai Unióval, és jön az uniós  pénz, akkor már 2023. január 1-től 21 százalékkal emelik a magyarországi pedagógusok fizetését. Ezt 2024-ben 25, 2025-ben pedig 30 százalékos béremelés követi, hogy a tanárok fizetése elérje 2025-ben 2025-re elérje a diplomás átlagbér 80 százalékát. A Navracsics Tiborral közösen tartott december 13-i sajtótájékoztatón Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, ha addig nem jön az uniós pénz, 2023. januárjáig visszamenőleg megkapják a tanárok. 

A pedagógus-béremelést két forrásból, magyarországiból és az Európai Szociális Alap Pluszból (EFOP+) finanszírozzák. Utóbbi nem a befagyasztott 2500 milliárd forintos uniós támogatási keret része, két év után a növekedést már csak saját forrásból fogják állni.