Ukrajna;zenészek;orosz megszállás;

2022-12-18 12:00:00

Zenészekkel szeretné javítani a harci morált az orosz vezetés az ukrán fronton

A zenészek feladata lesz a „ magas erkölcsi, politikai és pszichológiai állapot fenntartása”.

A Kreml azt tervezi, hogy zenészeket küld a háborús frontra, hogy ezzel is növeljék a katonák harci kedvét - írja a BBC.

A védelmi tárca a múlt héten jelentette be az úgynevezett „frontvonalbeli kreatív brigád” létrehozását, amelyben énekesek és hangszeren játszók egyaránt lesznek. Azonban sokan megkérdőjelezték, hogy az új dandár alkalmas lesz-e egyáltalán arra, hogy elterelje a katonák figyelmét a veszteségekről, a rossz vezetésről, a fizetési problémákról, a felszerelés és lőszer hiányáról, valamint a tisztázatlan háborús célokról. Az orosz RBK hírügynökség szerint a dandár Vlagyimir Putyin elnök toborzási akciója keretében mozgósított katonákból, valamint „önként katonai szolgálatra jelentkező hivatásos művészekből” áll majd.

Az új egység feladata lesz 

- idézte a védelmi minisztériumot a hírügynökség. 

Közben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter meglátogatta az ukrajnai frontcsapatokat. A védelmi minisztérium a Telegramra feltöltött közleményében azt írta, hogy Sojgu „körberepülte a csapatok telepítési területeit, és ellenőrizte az orosz egységek előretolt állásait a különleges katonai művelet zónájában".

Állítólag beszélt a frontvonalon lévő csapatokkal és egy parancsnoki állásban is járt, azt azonban nem lehet megerősíteni, hogy a miniszter valóban elment-e Ukrajnában. A látogatásra akkor került sor, amikor brit védelmi tisztviselők azt közölték, hogy az alacsony morál továbbra is „jelentős sebezhetőséget jelent az orosz erők nagy részében”.

Kijevben pedig helyreállt a fűtési rendszer, miután a megszállók több csapást mértek az áram- és vízellátási infrastruktúrára. Moszkva pénteken 76 rakétát lőtt ki, kilenc áramszolgáltató állomást találva el, és sötétségbe borítva az ország nagy részét. Az ukrán hadsereg közlése szerint 60-at sikerült hatástalanítani.