köztársasági elnök;újévi köszöntő;Novák Katalin;2023;

2023-01-01 09:49:00

Novák Katalin: ha könnyebb nem is, legalább nehezebb ne legyen az új év

A köztársasági elnök újévi köszöntőjében szólt a hazáról, a gondokról, a fájdalomról, a küzdelemről, a háborúról, az összefogásról, a nagymamákról és az édesanyákról is.

„Isten csodája, hogy még áll hazánk!” – ezzel a 200 éve született Petőfi Sándortól származó idézettel kezdte első újévi köszöntőjét Novák Katalin, utalva az elmúlt évek – mint mondta – „váratlan nehézségeire”. Az utóbbiak között említette a megélhetésért folytatott küzdelmet, a bizonytalan jövőt, a háborús fenyegetést, a félelmet és a csalódottságot.

A köztársasági elnök szerint a nehézségek nem szűnnek meg egy csapásra újévkor, azonban az elmúlt fél év személyes tapasztalatai, találkozásai alapján állítja, hogy van mire építenünk, mert az országban „a nehezedő élet és körülmények közepette sokan megsokszorozzák erőfeszítéseiket, és nem a menekülést választják” és talpon maradnak.

Novák Katalin azért is optimista, mert szerinte „erős, küzdő, válságálló nemzet vagyunk”. – Kemény fából faragtak minket. Huzatos vidéken, népek útkereszteződésében élünk. Ahol nem elég a tehetség, a fifikás magyar észjárás, a népmesékből ismert leleményesség. Szorgalommal, kemény munkával kell megdolgoznunk az eredményekért. A történelem arra is megtanított minket, hogy legnagyobb gyengeségünk a széthúzás, legnagyobb erősségünk az összefogás – részletezte, majd kijelentette:

Novák Katalin első, államfőként elmondott újévi beszédében kitért még a  nagymamája, általában a nagymamák tanácsaira, arra, hogy a szűk családunkon túl a felelősségünket ki kell terjesztenünk „a többi magyarra is”. Szerinte ahogyan a háború miatt a kárpátaljai magyarokért és az ukrán menekültekért kiálltunk, az itthoni segítségre várók mellé is kell állni.

A köztársasági elnök 2023-at egy újszülötthöz hasonlította, amelyet először vesz kezébe az édesanyja, mert ő is az, és azt tanácsolja, mindenik felejtse el a fájdalmat, a nehézséget, és tele „reménységgel, várakozással, szeretettel, mosollyal” tekintsen az új esztendőre. Novák Katalin végül egy régi székely jókívánsággal zárta a beszédét.