Budaházy-per;kegyelem;Novák Katalin;

Keveseket megillető kiváltságot kaptak Novák Katalintól a Budaházy-ügy vádlottjai, a kérelmezők két százaléka kap elnöki kegyelmet

Az Igazságügyi Minisztérium az ügyben egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, így nem tudni, hogy a tárca vezetője, Varga Judit ellenjegyezte-e Novák Katalin döntését.

Keveseket megillető kiváltságban volt része a Budaházy-ügy hét vádlottjának, aki eljárási kegyelmet kapott Novák Katalin államfőtől – derül ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) honlapján található adatsorból.

A statisztika szerint a kegyelmi kérelmet benyújtók – elítéltek vagy büntetőeljárás alá vont személy – közül nagyon kevesen járnak sikerrel. Idei összesítés még nincs, de az tudható, hogy 2021-ben 464-en folyamodtak kegyelemért és mindössze 14 kérvénynek adott helyt az akkori köztársasági elnök, Áder János. Ez azt jelenti, hogy a kérelmek 3,02 százalékát hagyta jóvá. 2002 és 2021 között összesen 17231 kérelmet küldtek az államfőnek, ezek 2,06 százaléka, 355 kapott zöld utat. Arányaiban és összességében is legtöbben 2004-ben kaptak kegyelmet, akkor 1266 beadvány 3,24 százalékára, 41-re bólintott rá Mádl Ferenc. A legszigorúbb Áder János volt, aki 2014-ben 753 kegyelmi kérvényből mindössze 4-et támogatott, ami 0,53 százalékos arányt jelent.

Azt nem közölte kérdésünkre az igazságügyi tárca, hogy 2022-ben, illetve Novák Katalin kinevezése óta hány kegyelmi kérelmet hagytak jóvá, de az biztos, hogy az államfő rögtön nagy visszhangot kiváltó döntést hozott. Mint arról többször írtunk, múlt héten kedd este derült ki, hogy a köztársasági elnök eljárási kegyelmet adott a több mint tíz éve zajló, terrorcselekmények miatt indult Budaházy-per hét vádlottjának. Az elnök az első fokon felmentetteknek, és a kisebb súlyú cselekményekkel megvádoltaknak adott kegyelmet arra hivatkozva: „Az előzetes letartóztatásban töltött idő és a 13 éve tartó vesszőfutás az érintetteket és családjaikat alaposan megpróbálta.”

Bár azt nem tudni, hogy pontosan mivel vádolták a kegyelmet kapott embereket, a döntést így is sokan vitatták, hiszen a szélsőjobboldali Budaházy György csapata, a Hunnia csoport tagjai 2007 és 2009 között Molotov-koktélt dobtak, rálőttek vezető politikusok házára. A megismételt elsőfokú eljárásban idén tavasszal Budaházy Györgyöt első fokon tizenhét évre ítélték terrorcselekmények miatt. Az összesen 17 vádlott közül további 5 vádlottat sújtott a bíróság tíz évnél hosszabb idejű fegyházzal, több másik vádlott pedig 5 év körüli szabadságvesztéseket kapott, kettőt felmentettek a vádak alól. Az Igazságügyi Minisztérium az ügyben egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, így nem tudni, hogy a tárca vezetője, Varga Judit ellenjegyezte-e Novák Katalin döntését.