Európai Parlament;mentelmi jog;Katargate;

2023-01-02 18:54:00

Katargate: Több EP-képviselő elveszítheti mentelmi jogát

A 44 éves görög szociáldemokrata Eva Kaili görög képviselő lehetett az első dominó a sorban. 

Az Európai Parlament elnöke azt közölte, gyorsított eljárást indít annak a két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, akik érintettek lehetnek az úgynevezett Katargate-ügyben - írja a BBC.

Roberta Mestola azt követően jelentette be mindezt, hogy a belga rendőrség megkereste hivatalát. Azonban nyilatkozatában nem nevezte meg, mely politikusokról van szó. Egy uniós forrás arról beszélt a brit közszolgálati médiának, hogy a hatóságok december 30-án fordultak az EP elnökének adminisztrációjához.

Az elnök kérelmét január 16-án kell benyújtania a plenáris ülésnek, mielőtt a jogi szakbizottság elé kerülne. A testület ezt követően egy jelentést készít, majd egy újabb alkalommal a képviselők szavaznak a mentelmi jog felfüggesztéséről.

Mestola hozzátette, szeretné, ha a teljes folyamat február 13-ig lezárulna. Minden európai parlamenti képviselő korlátozott mentelmi joggal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy szabadon végezhetik munkájukat, kifejezhetik véleményüket és leadhatják szavazatukat anélkül, hogy hatósági vegzálás érné őket. A procedúra lehetővé teszi a megvádolt képviselőknek, hogy bizonyítékokat mutassanak be és megvédjék magukat. Jasmin Jakimova, az Európai Parlament szóvivője a múlt héten azt mondta, a mentelmi jog célja, hogy biztosítsa „a parlament működését”.  Hangsúlyozta, hogy ez „nem olyasmi, ami lehetővé teszi a képviselőknek, hogy könnyebben szeghessék meg a törvényeket”. 

A botrány azt követően robbant ki, hogy a testület alelnökét Eva Kaili szocialista görög képviselőt korábban letartóztatták. Mentelmi jogától azonnal megfosztották, mivel tetten érték - ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy készpénzekkel teli zsákokat találtak a lakásán. A baloldali politikus tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A múlt hónapban az is kiderült, hogy a belga állambiztonsági szervek már egy hónapja dolgoztak azon - több ország segítségével - hogy kivizsgálják a korrupciós üzelmeket. 

A hatóságok gyanúja szerint Katar állhat a vesztegetések mögött, mivel így szerették volna elérni, hogy számukra kedvező döntések szülessenek az Európai Parlamentben. Az Öböl-menti állam hivatalos reakciójában tagadta, hogy közük lenne bármiféle visszaéléshez. 

Noha Mestola nem nevezte meg, mely EP-képviselőkről lehet szó, sajtóinformációk szerint Maria Arena belga állampolgárságú politikus az egyik érintett. Ő alkalmazta asszisztensként Kaili férjét, azt az olasz Francesco Giorgit, aki már ugyancsak a rácsok mögött van már. Emellett gyanúsított a No Peace Without Justice civil szervezet igazgatója, Nicolo Figa-Talamanca, valamint a Fight Impunity nevű civil szervezet vezetője, Pier Antonio Panzeri. Mindegyiküket bűnszervezetben való részvétellel, korrupcióval és pénzmosással gyanúsítják.