önkormányzat;Gulyás Gergely;rezsitámogatás;

44 milliárd forint önkormányzati rezsitámogatásról döntött a kormány

A 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek részesülhetnek belőle. Köztük ellenzéki vezetésű önkormányzatok is. 

„A kormány - a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után - most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntött közel 44 milliárd forint értékben” - olvasható a Miniszterelnökség hétfő esti közleményében.

Mint írják, a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről. Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. A biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre. 

„Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött. A települések listája elérhető a kormányportálon”

- zárul a közlemény. 

A már említett listából többek között az derül ki, hogy a kormány tartotta magát előzetes ígéretéhez, s valóban ellenzéki vezetésű városok is kaptak támogatást. A listavezető Debrecen, amely közel 3,2 milliárdos kormányzati mentőőövet kapott, de több megyeszékhely - mint például Pécs, Nyíregyháza, vagy éppen Miskolc - egymilliárd forint feletti összeghez jutott. 

A budapesti kerületek közül Csepel az első a maga kicsivel több mint 762 millió forintjával. A második helyre Kőbánya került 734 millióval, míg a harmadik helyre a XVI. kerület fért fel 729 millió forinttal. Az ellenzéki vezetésű kerületek közül Zuglónak jutott a legtöbb pénz: egészen pontosan 546 millió forint.