béremelés;egészségügyi szakdolgozó;

2023-01-05 07:46:00

A 10 százalékot sem éri el az egészségügyi szakdolgozók fizetésemelése a szakszervezet szerint

Finoman szólva is sok kérdőjel van az ügyben, amely megválaszolásra vár. 

10 százalék alatti átlagos emelésre számít a Független Egészségügyi Szakszervezet a szakdolgozók béremelésének első ütemében. Ezt a kormány által erre a célra elkülönített összegből számolták ki és keveslik az összeget - hangzott el az RTL híradójának szerda esti adásában. 

Mint nemrégiben beszámoltunk róla, az egészségügyi szakdolgozók nem kapnak több pénzt januártól, a kormány idén júliusra tolta el kétlépcsős béremelésük első ütemét. Egyelőre az is kérdéses, hogy mennyivel nő bérük. A kormány 41 milliárdot különített el erre a célra, a Független Egészségügyi Szakszervezet ebből próbál számolni. 

- nyilatkozta az érdekképviselet elnöke, Soós Adrianna.

Úgy vélik, ez nagyon kevés, főleg ha azt nézzük, hogy a magas infláció miatt csökkennek a reálbérek is, az orvosok és a szakdolgozók közt pedig egyre nagyobb a szakadék. „Az orvosi béreket január 1-től 11 százalékkal emelik, ez olyan 90 és 200 ezer forint közötti egy főre jutó összeget jelent. Ebből következően egy szakdolgozó fizetése sok esetben 40 éves gyakorlattal a 20 százalékát sem fogja elérni a bére egy orvos bérének” - tette hozzá Soós Adrianna.

A kormány korábban azt közölte, hogy a béremelés második ütemével - ami jelen állás szerint 2024 márciusában lesz - a szakdolgozói fizetések elérik az orvosi átlagbér 37 százalékát. A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke azt mondja, már csak azért is emelni kellene a fizetéseken, mivel a szakdolgozók hiánya már sok esetben az ellátást hátráltatja. „Ott, ahol nagyon nagy hiány van szakdolgozóból, orvosból, ott kénytelenek a szakdolgozók, esetleg az adminisztrátorok akár a takarítók helyett is dolgozni, vagy az orvosok a szakdolgozók helyett” – magyarázta Szijjártó László. 

A csatorna kereste a kormányzatot is, amely mindösszesen annyit közölt, hogy további egyeztetéseket terveznek az Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával.