idősek;nyugdíjemelés;

2023-01-13 06:00:00

Juss

Az ajándékot illik megköszönni, az ember jussát pedig illik odaadni. Ezek a társadalmi együttélés minimális szabályai. Ezeken az sem változtat, ha politikai üzenetekben egyik vagy másik oldal föld alá pocskondiázza a másikat, ha a Fidesz-KDNP politikusai hajnaltól éjfélig bukott, oltásellenes, háború- és szankciópárti dollárbaloldalról beszélnek az ipari kameráknak is, hogy az üzenet a recepciósokat is elérje. Csakúgy, mint az, hogy „ha a baloldal lenne hatalmon”, minimum nem nőne a fű, de a nyugdíjasok teljes bizonyossággal éhen halnának. Ezzel szemben áll a nagy kormányzati jótétemény, a 15 százalékos nyugdíjemelés, amit a fideszes logika szerint illene megköszönni, hisz hatalmas ugrás ez az idősek jóléte felé. És az üzenet – csakúgy, mint a korábbiak -, bizony kezd beépülni a gondolatokba, különösen ott, ahol csak a kormánypárti média elérhető.

Látjuk régóta, a propaganda eléri, hogy a nyugdíjasok fele biztosan Orbánra szavazzon, mert lám, ad béremelést, nyugdíjemelést, 13. havit, van rezsicsökkentés és többnyire benzin is. Európa legmagasabb inflációját, az orosz-ukrán háború elhúzódását, a koronavírus-járvány áldozatait meg mind a baloldal hozta ránk. Nem számít, hogy a magyar infláció már 2020 januárjában, még a járvány kitörése előtt 4,7 százalékos volt, az uniós átlag háromszorosa, az EU pocskondiázása közben pedig elértük, hogy a magyar átlagnyugdíj kevesebb, mint negyede a rothadó kapitalizmus országaiban élő idősek ellátásának.

nem számol el évek óta az év utolsó hónapjainak áremeléseivel, tudatosan szakítja szét az idősek társadalmát, mert a sokszázezres nyugdíjakat engedi, a legkisebb ellátásokat pedig nem rendezi, s kitartóan dolgozik azon, hogy a nyugdíjak minél messzebb kerüljenek a bérektől. Ennél sokkal többet érdemelnek az idősek, megdolgoztak érte. De ha már nem kaphatják meg a jussukat, legalább azt mondjuk ki: nincs köszönet a 15 százalékért.