szén-monoxid-mérgezés;CO-riasztók;szén-monoxid-érzékelő;

Egyre több a szén-monoxid-baleset

Tavaly soha nem látott számban kaptak a tűzoltók a gyilkos gázzal kapcsolatos riasztást, de a halálhoz vezető esetek száma is rekordot döntött. Igaz, a sérültszám mérséklődött.

Ellentmondásosságukban is sokat mondó folyamatokról tanúskodnak a szén-monoxid-mérgezésekkel kapcsolatos, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) által rendelkezésünkre bocsátott tavalyi számok, illetve ezek összevetése az elmúlt évtized hasonló adataival. Eszerint 2022-ben 19 százalékkal, soha nem látott szintre, 1234-re nőtt a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos riasztások száma. A felmérés 11 évvel ezelőtti kezdetén, 2012-ben az érték még csak 191-re rúgott. Az OKF január eleji közleménye az esetszámok emelkedését egyértelműen a szén-monoxid-érzékelők örvendetes terjedésének tulajdonítja. Kétségtelen: kimutatásuk szerint tavaly már az érintett lakások 87 százalékában találták meg az életmentő berendezést. A magyarázatot ugyanakkor árnyalja, hogy arányuk egy év alatt csak 3,6 százalékkal nőtt. A balesetek számának emelkedése tehát jóval meghaladta az érzékelők terjedését.

Más szakértők a kedvezőtlen fejleményeket az egyre elavultabb fűtési rendszerekkel és az Orbán-kormány által ritkított, illetve részben önkéntessé tett kéményellenőrzésekkel is magyarázzák. 

Érdeklődésünkre Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az OKF szóvivője leszögezte: az esetszámemelkedést megjelent közleményükben már (az érzékelők számának emelkedésével) megindokolták. Ettől függetlenül megjegyezte: a kéményellenőrzések során gyakori hiányosság, hogy a nyílt égésterű fűtőeszközök vagy vízmelegítők állandó és automatikus levegő-utánpótlása nem megoldott. A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng ég és a tűz nem kap elég levegőt – fogalmaz közleményük. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő a mérgező gáz forrásául szolgálhat, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó, automatikus szellőzésről és érdemes a szén-monoxid-érzékelő beszerzése. A könnyebb választás érdekében az OKF honlapján az ajánlott és a nem ajánlott berendezésekről is listát vezet.

Az OKF-irat szerint az érzékelők terjedésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent a mérgezések száma. Tavaly így összesen 205 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést. Eme, 2012 óta rekordalacsony érték kétségkívül örvendetes, ami úgy az érzékelők, mint a mentés és gyógyítás hatékonyságának javulására utal. Ugyanakkor a sérültek száma az elmúlt évek során viszonylag szűk sávban, 200 és 400 között mozogva – az esetszámtól eltérően - nem mutatott nagyságrendi változást.

Szén-monoxid-mérgezésben 19-en vesztették életüket. Ez kettővel, csaknem tíz százalékkal kevesebb, mint 2021-ben, amikor viszont majdnem megkétszereződött eme tragédiák száma. Az elmúlt évtized tanúsága szerint a csendesen gyilkoló gáz évente 10-20 ember életet veszi el értelmetlenül. Ez arra utal, hogy bár a halálesetek számát az elmúlt évek során nem sikerült érdemben visszaszorítani, az érték nem is ugrott meg.

Még beszédesebb ugyanakkor a halálhoz vezető esetek 16-os száma, ami ugyan a közleményből kimaradt, de az OKF-től kérésünkre megkaptunk. Ez ugyanis legalábbis évtizedes rekord, ami 14 százalékos emelkedés 2021-hez képest, amikor pedig épp megkétszereződött az érték. Az adat tehát megint csak arról tanúskodik, hogy egyre több helyszínen arat a csendes halál. Az elhunytak száma ehhez képest csak azért nem nőtt hasonló arányban, mert tavaly ritkábban hunytak el egy helyszínen többen is.

A fűtés a hibás

Tavaly január 20-án Pécsen, február 15-én Csöngén, március 13-án Petneházán, szeptember 30-án Baján, december 1-jén Hajdúböszörményben, szenteste pedig Egyházasgergén vezetett halálhoz a szagtalan szén-monoxid – derül ki az OKF nyilvántartásából. Utóbbi helyszínek egyszerre több áldozatot is követeltek. A halál valamennyi ügyben a fűtőberendezés hibájára vagy helytelen használatára volt visszavezethető.

Főképp az önkormányzatok segítenek

Bár a kormány tavalyelőtt elvetette a szén-monoxid-érzékelők országos vásárlási támogatását, Pintér Sándor belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a veszélyeztetett körülmények között élőknek rendszeresen oszt ilyen készülékeket. Lapunk elsősorban helyhatósági szintű támogatási programokat talált. Ilyen működik például az I., a VI., a VII., a X. és a XIII. kerületben is.