per;Szlovákia;MOL;

2023-01-16 16:14:00

Pert indíthat a Mol a szlovák állam ellen az energetikai különadó miatt

A perhez hozzájárul, hogy Igor Matovič volt szlovák pénzügyminiszter a magyar tulajdonos elleni fellépésként mutatta be az intézkedést.

Pert akaszthat a szlovák kormány nyakába a Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft, a kabinet decemberben elfogadott energetikai különadója és annak nacionalista felhangjai miatt - írja az Euractiv.

A rendelkezés meglehetősen magas, 55 százalékos különadóval sújtja az energiacégeket a 2022-es évre vonatkozóan. Ez a kulcs már a csökkentett verziót jelzi: eredetileg 70 százalékot terveztek kivetni és egészen 2025-ig fenntartották volna. Az állam így keletkező pluszbevételét a magas rezsiköltségű iparágak és a háztartások tehermentesítésére terveznék fordítani.

Az ügy hátterében részint Igor Matovič volt szlovák pénzügyminiszter nacionalista kijelentései állnak, aki arról beszélt, hogy az adóval Szlovákia több pénzhez juthat a magyar tulajdonostól, ezáltal az ellene való fellépésként mutatta be az intézkedést.

A Slovnaft szerint bár az adó mértékét csökkentették, az még mindig nagyon magas, és versenyhátrányt okoz, ismerve, hogy az Európai Bizottság korábban 33 százalékos minimális adókulcsot javasolt az EU tagállamainak. A magyar olajtársaság vélhetően az amerikai ExxonMobil példáját követheti, akik az EU-t perelték be a különadók miatt decemberben. A per állását nyomon követik - mondta Molnár Anton.