Európai Unió;támogatás;Erasmus;

2023-01-17 18:07:00

Nemcsak a 21 fideszes felügyelet alatt álló egyetem, Áder János alapítványa és a NER káderképzője is bukhatja az EU-s támogatást

Bár az Orbán-kormány szeretné, nem állhatja saját zsebből a költségeket.

Nemcsak a 21 modellváltó magyarországi egyetem, hanem összesen 34 közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz tartozó kutatóműhely és intézmény is eleshet EU-s támogatásdtól. Ezek közé a kutatóműhelyek ás intézetek közé tartozik az Áder János volt köztársasági elnök fémjelezte Kék Bolygó Alapítvány és a NER káderképzőjeként ismert Mathias Corvinus Collegium is – írja több forrásra hivatkozva a Portfolio.

A portál cikke szerint a támogatási moratóriumot nem lehet kijátszani, vagyis a korlátozás vonatkozik az esteleg  közösen benyújtott pályázatokra is.

Azt a Népszava írta meg először, hogy ami a 2022. december 15. után elbírált pályázatokat illeti, összeférhetetlenség miatt nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Az Európai Tanács határozata azokra a modellváltáson átesett felsőoktatási intézmények,re vonatkozik, amelyek kuratóriumát fideszes politikusok vezetik. 

Cikkünk megjelenése után Gulyás Gergely az Orbán-kormány nevében sértődötten azt állította, az EU nem várta el az összeférhetetlenség megszüntetését, ha pedig nem sikerül megállapodni, az Európai Unió Bíróságához fordulnak az ügyben. Megállapodásra brüsszeli forrásaink szerint van esély,  ha az Orbán-kormány időben lép, azt pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter is hangsúlyozta, hogy a kabinet hajlandó a változtatásra. 

Bár Gulyás Gergely szerint az Orbán-kormány kész állni az Erasmus+ 2024-es költségeit – mintegy ötmilliárd forintról van szó –, azt széles körben kétségbe vonják, hogy a program keretei ezt valóban megengedik-e. Erről a Portfolio most azt írja, ha mostanában egy vagyonkezelői alapítvány felügyelete alá tartozó egyetem vagy más érintett intézmény szerződni akarna egy külföldi képzési hellyel, akkor azt a tanácsi határozat miatt nem lehetne az Ersamus+ ernyője alá vonni. 

Szintén a Népszava írta meg, hogy Navraics Tibor mellett Varga Judit is brüsszeli útra indul tárgyalni a támogatásokról.