régészet;feltárás;Egyiptom;fáraó;sír;

Újabb fáraókori sírt találtak Egyiptomban, Ehnaton és Tutanhamon családjának egyik tagjáé lehet

Valószínűleg egy fáraó feleségének vagy egy hercegnőnek a végső nyughelyét találták meg.

Újabb, 3500 éves fáraókori sírt találtak Egyiptomban. A felfedezés a dél-egyiptomi Thébában történt, a Királyok és Királynők völgyének szomszédságában. A sír a 18. dinasztia (Kr..e.1550-1249) idejében készült, ehhez az uralkodó családhoz tartozott Ehnaton és Tutanhamon is – jelentették be nemrég a közel-keleti ország régészeti hatóságai.

Az angol expedíciót irányító Piers Litherland, a Cambridge-i Egyetem intézetvezető kutatója véleménye szerint vagy egy fáraó feleségének vagy egy hercegnőnek a végső nyughelyét találták meg. Sajnos a belső tér nagyon rossz állapotban maradt fenn, az áradások alatt a víz által besodort homok és mészkő nagy károkat okozott – mondta az egyiptomi archeológus, Mohszen Kamel.

Egyiptomban sok fontos felfedezés történt tavaly is, 2022 decemberében húsz 2500 éves sírt találtak, még tavasszal pedig Kairótól délre Szakkarában, ahol a legelső piramis, Dzsószer fáraó lépcsős piramisa található, az Óbirodalom (2635-2155) és az első átmeneti kor (2155-2040) idejéből került elő öt, nagyon jó állapotban lévő sír. A falakon lévő hieroglifák és festmények a több ezer év múltán is ámulatba ejtik az érdeklődőket.

Ezek az új felfedezések azért is fontosak a több mint 107 millió lakosú Egyiptomnak, mert az ország GDP-jének 10 százalékát a turizmus adja. A hivatalos adatok szerint nagyjából 2 millió ember dolgozik a turizmusban. Mindaddig, amíg a „fáraó átka”, ami lehet COVID-19 vagy terrorizmus is, el nem riasztja őket.