támogatás;felfüggesztés;Navracsics Tibor;törvénymódosítás;Erasmus;

2023-01-25 18:48:00

Erasmus-ügy: Navracsics Tibor gyors törvénymódosítást ígért Brüsszelben

Két viszonylag egyszerű jogszabályi változtatással érnék el, hogy jöjjön a pénz az Erasmus+ és a Horizont programra.

Magyarország kész megszüntetni azokat az összeférhetetlenségi aggályokat, amelyek miatt az Európai Unió átmenetileg felfüggesztette az Erasmus+ és a Horizont Európa jövőbeni finanszírozását – derült ki Navracsics Tibor brüsszeli tárgyalásain. A területfejlesztési miniszter Johannes Hahn költségvetésért és Mariya Gabriel kutatásért, oktatásért és kultúráért felelős biztossal folytatott egyeztetései után újságíróknak azt mondta: az Országgyűlés már márciusban elfogadhatja az uniós kifogásokat leszerelő két viszonylag egyszerű jogszabálymódosítást.

A megbeszéléseken elhangzottakat jól ismerő magas rangú bizottsági illetékes lapunknak azt mondta: a magyar kormány képviselői elkötelezettségüket hangoztatták a szükséges reformok végrehajtására. A hét elején Varga Judit igazságügyi miniszter is Brüsszelben vizitált, és az ő megbeszélésein is szóba került az Erasmus+ és a Horizont pénzek sorsa.

Navracsics szerint az egyik brüsszeli aggodalom azzal kapcsolatos, hogy politikusok ülnek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok, illetve az általuk fenntartott egyetemek kuratóriumaiban. Ennek az előírásnak a megváltoztatása nem akadály – mondta, hozzátéve: további tárgyalásokon kell majd tisztázni, hogy a minisztereken túl a politikai tisztségviselők milyen szintjére legyen érvényes a tiltás, például vonatkozzon-e a polgármesterekre is. Az Európai Bizottság emellett azt is elvárja, hogy a magyarországi hatóságok szüntessék meg azt a rendelkezést, amely nem korlátozza a kuratóriumi tagság időtartamát, vagyis a kinevezettek életük végéig betölthetik a tisztséget.

– hangoztatta a miniszter, aki szerint mostantól technikai szinten folyhatnak a megbeszélések. A kormány olyan törvényjavaslatot akar letenni az asztalra, amelyről Brüsszellel konszenzusra jutott, ezért alapos egyeztetésekre számít.

Navracsics Tibor szerint tárgyalópartnereivel egyetértettek: nincs semmilyen akadálya annak, hogy a tavaly decemberi brüsszeli döntés által érintett 21 egyetem idén részt vehessen az európai uniós programokban.

A Népszava elsőként írta meg, hogy az Európai Bizottság 2022. december 15-i hatállyal felfüggeszti az Erasmus+ és a Horizont Európa támogatásait a 21 olyan magyarországi felsőoktatási intézmény esetében, amely vagyonkezelői alapítványi formában működik.  

 A kormányzati kommunikáció egyébként finoman szólva sem volt egységes Erasmus-ügyben, sőt, olykor kifejezetten ellentmondásos állítások hangzottak el. A fideszes politikusok többször úgy tettek, mintha váratlanul érte volna őket a kizárásról szóló döntés, miközben ez tavaly december közepén született, az Európai Bizottság pedig tájékoztatta is erről a magyar hatóságokat. A parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén pedig Banai Péter, a Pénzügyminisztérium államtitkára ismerte be, hogy már decemberben többletforrásokat különítettek el a költségvetésben arra az esetre, ha nem sikerül megállapodni az EU-val. Vagyis a kormány nemcsak tudott az ügy kirobbanása előtt az uniós döntésről, már vészforgatókönyvvel is készült.