Kósa Lajos;oroszok;Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség;műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság;

2023-01-28 00:02:00

A Kósa Lajos elnökölte korcsolyaszövetség magyarok helyett orosz műkorcsolyázókat indított az Eb-n

A MOKSZ nem érezte úgy, hogy nyilatkoznia kellene a témában, pedig a magyar tehetségek kiszorítása látszólag szisztematikusan zajlik.

Hat versenyzőt nevezett a finnországi Espoo városában szerdán kezdődött Európa-bajnokságra a fideszes Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), közülük azonban csak egy született magyar: négy versenyző orosz, egy pedig ukrán születésű. A 24.hu információi szerint a négy orosz születésű versenyzőnek magyar állampolgársága sincs, s hárman közülük Oroszországban is élnek.

Az ügy már csak amiatt is érdekes, mert az Ukrajna ellen indított invázió miatt az orosz és a belorusz sportolókat egyébként kitiltották a megmérettetésről.

A magyar küldöttség tagjai tehát jelen állás szerint a következők:

A 24.hu összefoglalója szerint mindez nem a véletlen műve, látszólag szervezett orosz térhódítás zajlik a magyar műkorcsolyasportban évek óta, holott a milliárdos költségvetésű MOKSZ feladata elviekben az lenne, hogy a szakág hazai utánpótlását fejlessze és versenyeztesse.

A magyar műkorcsolya-ágazat sportigazgatója Vardanjan Gurgen, aki 1963-ban született a Szovjetunióban (azon belül Örményországban), s aki a lap szerint régóta jó kapcsolatot ápol Magyarországgal és lényegében teljhatalma van a sportág hazai irányításában.

Korábban a Válasz Online írt a hazai műkorcsolya-sportágban tapasztalható orosz téródításról, s arról, hogy a magyarországi klubokat sorra hagyják el a magyar versenyzők. Mivel a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesülete, az SKSE ugyancsak az oroszokat favorizálja a magyarokkal szemben, immár Olaszországban edz Berei Mózes és Papp Vivien, Nagy Balázs az Egyesült Államokba ment, emellett elhagyta a klubot Ekker Léna, és Zsembery Katinka is. Úgy tudni, Szigeti Bernadett és Marton Villő pedig abbahagyta a versenyzést. Berei Mózes állítólag eképpen fakadt ki, amikor elhagyta Sebestyén Júlia klubját:

Papp Vivien pedig így emlékezett vissza:

A 24.hu a MOKSZ-nál érdeklődött az ügyben, egyebek között azt szerették volna megtudni, mégis mi a céljuk azzal, hogy orosz korcsolyabázist építenek Magyarországon a magyar versenyzők kárára, s mi a terv annak megakadályozására, hogy a magyar korcsolyázók csoportosan elhagyják az országot. Választ nem kaptak.