Kósa Lajos;oroszok;Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség;műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság;

A Kósa Lajos elnökölte korcsolyaszövetség magyarok helyett orosz műkorcsolyázókat indított az Eb-n

A MOKSZ nem érezte úgy, hogy nyilatkoznia kellene a témában, pedig a magyar tehetségek kiszorítása látszólag szisztematikusan zajlik.

Hat versenyzőt nevezett a finnországi Espoo városában szerdán kezdődött Európa-bajnokságra a fideszes Kósa Lajos által elnökölt Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ), közülük azonban csak egy született magyar: négy versenyző orosz, egy pedig ukrán születésű. A 24.hu információi szerint a négy orosz születésű versenyzőnek magyar állampolgársága sincs, s hárman közülük Oroszországban is élnek.

Az ügy már csak amiatt is érdekes, mert az Ukrajna ellen indított invázió miatt az orosz és a belorusz sportolókat egyébként kitiltották a megmérettetésről.

A magyar küldöttség tagjai tehát jelen állás szerint a következők:

  • a műkorcsolyázóknál Láng Júlia mellett Vlasenko Alekszandr indul, aki 2004-ben született az oroszországi Tyumenben, magyar színekben pedig 2020 óta versenyez.

  • a jégtáncosoknál Ignateva Mariia indul, aki 2003-ban született az oroszországi Jekatyerinburgban. Rajta kívül a 2000-es születésű Szemko Danijil indul, aki az ukrajnai Odesszában született, igaz, ő 2016 óta él Magyarországon, emellett magyar állampolgársága van és magyarul is beszél.

  • páros műkorcsolyában pedig mindkét magyar színekben induló versenyző orosz születésű, és csak 2021-22 óta versenyeznek magyar színekben: Pavlova Maria 2004-ben Moszkvában, Sviatchenko Alexei pedig 1999-ben Szentpéterváron született.

A 24.hu összefoglalója szerint mindez nem a véletlen műve, látszólag szervezett orosz térhódítás zajlik a magyar műkorcsolyasportban évek óta, holott a milliárdos költségvetésű MOKSZ feladata elviekben az lenne, hogy a szakág hazai utánpótlását fejlessze és versenyeztesse.

A magyar műkorcsolya-ágazat sportigazgatója Vardanjan Gurgen, aki 1963-ban született a Szovjetunióban (azon belül Örményországban), s aki a lap szerint régóta jó kapcsolatot ápol Magyarországgal és lényegében teljhatalma van a sportág hazai irányításában.

Korábban a Válasz Online írt a hazai műkorcsolya-sportágban tapasztalható orosz téródításról, s arról, hogy a magyarországi klubokat sorra hagyják el a magyar versenyzők. Mivel a 2004-es Európa-bajnok Sebestyén Júlia egyesülete, az SKSE ugyancsak az oroszokat favorizálja a magyarokkal szemben, immár Olaszországban edz Berei Mózes és Papp Vivien, Nagy Balázs az Egyesült Államokba ment, emellett elhagyta a klubot Ekker Léna, és Zsembery Katinka is. Úgy tudni, Szigeti Bernadett és Marton Villő pedig abbahagyta a versenyzést. Berei Mózes állítólag eképpen fakadt ki, amikor elhagyta Sebestyén Júlia klubját:

„Ez a felirat, hogy HUN, nekem a hazám, a szívem, az orosznak csak betűk, és te őt választottad helyettem.”

Papp Vivien pedig így emlékezett vissza:

„Mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek.”

A 24.hu a MOKSZ-nál érdeklődött az ügyben, egyebek között azt szerették volna megtudni, mégis mi a céljuk azzal, hogy orosz korcsolyabázist építenek Magyarországon a magyar versenyzők kárára, s mi a terv annak megakadályozására, hogy a magyar korcsolyázók csoportosan elhagyják az országot. Választ nem kaptak.