Magyarország;Orbán Viktor;Azerbajdzsán;energiaellátás;Ilham Alijev;Karmelita kolostor;

Orbán Viktor egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal

A magyar kormányfő egyenesen Európa energiaellátásának kulcsországaként tekint az eurázsiai országra, amelynek államfője szerint száz évig is kielégítik a kontinens igényeit. 

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban Ilham Alijev azeri elnökkel közös sajtónyilatkozatában. A magyar kormányfő – aki Facebook-oldalán „Európa energiaellátásának kulcsországnak” nevezte Azerbajdzsánt –, azzal indokolta a döntést, hogy „mert mindkét ország jól látja, hogy nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”.

Orbán Viktor szerint a korábbiaknál sokkal veszélyesebb „nemzetközi viszonyrendszer” és a energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, amely elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett. Emlékeztetett arra, hogy egy korábbi megállapodás szerint 2027-ig megduplázzák az Azerbajdzsánból Európába érkező földgáz mennyiségét, valamint arra a decemberben Bukarestben – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelenlétében – aláírt szerződésre, ahogy Orbán akkor nevezte, „energetikai megadealre, amellyel megépítjük a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékét, amellyel olcsó, zöld energiát hozunk Magyarországra”. A szerződés alapján a hálózat Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül szállítja majd az áramot hazánkba.

Ilham Alijev közölte, hogy országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék. Szerinte „Magyarország és Azerbajdzsán régi, baráti együttműködése kölcsönös előnyökkel jár a két országnak és Európának is”, az energetika mellett az oktatásban és a közlekedésben. Az azeri államfő hivatalos látogatásra hívta meg Orbán Viktort, akivel hét megállapodást is aláírt, amely a két ország együttműködéséről szól a földgázzal kapcsolatban, a mezőgazdaság, az űrkutatás és a migráció terén.