öngyilkos merénylet;rendőrség;Pakisztán;tálibok;mecset;Pesavar;

2023-01-30 15:03:00

Öngyilkos merénylő robbantott egy pakisztáni mecsetben, legkevesebb 61 ember meghalt

Több mint 150-en megsebesültek a robbantásban. Az AP szerint a merénylet a rendőrségi körzet területén található mecsetben történt, az áldozatok többsége rendőr.

Legalább 34 ember életét vesztette, további 150 megsebesült egy robbantásban, amelyet egy öngyilkos merénylő követett el hétfőn egy mecsetben az északnyugat-pakisztáni Pesavarban – jelentette korábban az AP amerikai hírügynökség. Később a Reuters arról számolt be, hogy a zsúfolt mecsetben történt öngyilkos támadás áldozatainak száma nőtt, a CNN szerint estére már legkevesebb 61 halottat találtak. A sebesültek száma is több mint 150, közülük többeknek válságos az állapota, így még több lehet a halálos áldozat.

A mecsetben csaknem 400-an tartózkodtak a robbanáskor, amelynek következtében a mennyezet be is szakadt, többen ekkor sérültek meg. Az AP szerint a merénylet a rendőrségi körzet területén található mecsetben történt, az áldozatok többsége rendőr.

A Reuters rendőrségi információkra hivatkozva azt írta, hogy a támadónak a jelek szerint a biztonsági erők több pontján is sikerült áthaladniuk, és bejutniuk a fallal körbevett úgynevezett „vörös zóna” épületeihez, ahol éppen a pesavari rendőrkapitányság és a terrorizmus elleni szervek működnek, valamint több kormányzati épület is található. Tisztviselők beszámolói szerint a merénylő éppen akkor robbantott, amikor a több száz ember egyszerre kezdte mondani az imáit.

Ijaz Khan pesavari rendőrfőnök megerősítette, hogy öngyilkos merénylet történt, éppen egy nappal azelőtt, hogy a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége Iszlamabadba megy a válságban lévő ország finanszírozásáról tárgyalni. Shehbaz Sharif miniszterelnök elítélte a támadást.

A merényletért a felelősséget a pakisztáni tálibok vállalták az egyik „parancsnokukon”, Szarbakaf Mohmandon keresztül. A dél-ázsiai országban november óta megnőtt a fegyveres támadások száma, miután a pakisztáni tálibok véget vetettek a kormányerőkkel fenntartott tűzszünetüknek. Ez az egyik legsúlyosabb támadás, amelyet a biztonsági erők ellen az elmúlt években végrehajtottak.