Magyarország;felmérés;Medián Közvélemény- és Piackutató Kft.;LMBT+;Háttér Társaság;

2023-01-31 13:34:00

Nem csökkent az LMBTQI-közösség elfogadottsága a Medián felmérése szerint

Sőt, a megkérdezettek többsége támogatja esetükben a gyerekvállalást, és jelentős többségük elutasítja az állítást, miszerint a melegek és leszbikusok megrontanák a gyerekeket.

Nem csökkent az LMBTQI-közösség elfogadottsága, derül ki a Háttér Társaság megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által végzett közvélemény-kutatásból, amelyet kedden a hvg.hu ismertetett.

A felmérést december 9. és 15. között, telefonos megkérdezéssel, 1000 fős országos reprezentatív mintán végezték. A civil szervezet megjegyezte, az adatközléskor figyelmen kívül hagyták azokat, akik a felmérés során elzárkóztak a válaszadástól vagy nem tudtak állást foglalni.

A kutatás szerint a megkérdezettek csaknem felének van az LMBTQI-közösséghez tartozó ismerőse, míg ez 2018-ban mindössze minden ötödik emberre volt igaz. A Háttér Társaság szerint ez a tendencia azt jelzi, hogy egyre többen mérik fel úgy, biztonságos számukra színt vallani, kevésbé tartanak az elutasítástól.

Bár – mint arra a civil szervezet emlékeztet – a kormány 2020 májusában ellehetetlenítette a transz és interszex emberek számára nemük jogi elismertetését, a válaszadók 72 százaléka szerint lehetővé kellene tenni, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban.

Mint írják, minden második válaszadó inkább egyetért azzal a kijelentéssel, hogy helyes, ha 14 és 18 év közötti fiatalok az iskolai tananyag keretében találkoznak a homoszexualitás témájával is.

A 2021-es 55 százalékról 60 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik ellenzik az LMBTQI-közösség tévébeli ábrázolásának cenzúrázását.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy az elmúlt másfél év homofób és transzfób kormányzati propagandája érdemben nem rontotta az elfogadást. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége” – fogalmazott Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.