Magyarország;vagyonnyilatkozat;2023;

2023-01-31 23:50:00

Jönnek a vagyonnyilatkozatok, de hatalmas kiskapukat nyitottak a politikusoknak

Van új, szigorításnak tűnő elem, a gond csak az, hogy senki nem tudja ellenőrizni, ha egy politikus nem vallja be, hogy van részesedése megántőkealapban.

2023. január 31-én az Országgyűlés, illetve az Orbán-kormány honlapján újra megjelennek a politikusi vagyonnyilatkozatok. Tavaly kétszer is változtattak a rendszeren. Először a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté javaslatára a parlament július 19-én elfogadta, hogy Magyarországon bevezessék az Európai Parlamentben használt, a politikusoknak rengeteg kibúvót adó formát, október 24-én aztán uniós nyomásra, Varga Judit javaslatára jött az újbóli változtatás, ekkor arra bólintott rá az Országgyűlés, hogy félig-meddig visszatérjen a régi forma. 

Ez a félig-meddig jelen esetben annyit jelent, hogy maradt néhány hatalmas kiskapu az EP-s vagyonnyilatkozati rendszerből, a politikusoknak ugyanis 

Van egy új, szigorításnak tűnő elem, mégpedig az, hogy a politikusoknak elvileg nyilatkozniuk kell arról, van-e részesedésük magántőkealapban. magántőkealapban. Ennek a jelentősége az lehet, hogy a magántőkealapokról törvények egyike sem követeli meg, hogy a részesedők névsorát közzétegyék, a gond csak az, hogy többé-kevésbé látszatszigorításról van szó. Senki nem tudja ellenőrizni azokat a politikusokat, akik elfelejtik feltüntetni a vagyonnyilatkozatukban a részesedést.

Bár a szintén uniós nyomásra létrehozott új korrupcióellenes szervezetnek, az Integritás Hatóságnak 2023. március 31-től van joga ellenőrizni a képviselői vagyonnyilatkozatokat, mint mindig, az erről szóló vizsgálatot az Országgyűlés mentelmi bizottsága folytatja le.