katolikus egyház;zaklatás;szexuális molesztálás;

2023-02-01 16:45:00

Bocsánatkérést követelt a katolikus egyháztól, amiért egy pap molesztálta, most őt ítélték el jogerősen zaklatásért

Súlyosbító körülmény volt, hogy egy alkalommal megrugdalta a plébánia ajtaját, amit egy garázda jellegű magatartásnak minősítettek. 

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta azt az elsőfokú ítéletet, amely korábban elmarasztalta azt a férfit, akit azzal vádolt az ügyészség, hogy több esetben zaklatta a katolikus egyház plébánosait - közölte a bíróság lapunkhoz is eljuttatott keddi közleményében.

A neveket nem említik meg, de arról a Pető Attiláról van szó, akit 13 éves korában molesztált egy pap.

Az ítélet szerint a férfi több  alkalommal is felkereste az egyik plébánost a lakásánál, kérve őt, álljon ki mellette, és segítsen elérni, hogy Erdő Péter bíboros, Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke bocsánatkérését. 2019 májusában és júniusában megjelent az érintett pap által tartott misén, ahol különféle, az egyházi vezetőket bíráló szórólapot helyezett el egy bazilika épületében. Szintén ebben az időszakban naponta felhívta a plébánost, valamint az érseki általános helynököt annak mind hivatali, mint magántelefonján. Mivel nem reagáltak a megkeresésre, ezért a püspököt segítő papot annak mobiltelefonján is felhívta. Emellett egy hónap alatt hat darab sms-t és egy e-mailt küldött neki. Ebben megjelölt egy határidőt, hogy amennyiben nem kérnek tőle bocsánatot és nem vizsgálják ki ügyét, akkor a mise közben feláll és kérdőre vonja őket. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly májusi ítéletében zaklatás vétsége miatt megrovásban részesítette Pető Attilát, ezt hagyta most helyben a Fővárosi Törvényszék. Mint a zaklatás tárgyalt esete megvalósítható egyházi személy sérelmére is, e személyek mindennapi szokásos életvitele, háborítatlansága is büntetőjogi védelmet élvez. Súlyosbító körülmény volt, hogy egy alkalommal megrugdalta a plébánia ajtaját, amit egy garázda jellegű magatartásnak minősítettek. 

A megrovás a legenyhébb joghátrány. Ilyet az kaphat, aki a bírósági szakban már nem veszélyes, vagy olyan csekély fokban veszélyes a társadalomra, hogy minden más büntetés alkalmazása szükségtelen vele szemben. A megrovással a bíróság helytelenítését fejezi ki és felszólítja az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől.