adatok;Ujhelyi István;koronavírus;Müller Cecília;

Ujhelyi István: a kormányzat teljes káoszban volt a Covid-járvány idején, Müller Cecília pedig alkalmatlan volt feladata elvégzésére

A politikus szerint a kormányzat mindenre felkészült volt a járvány idején, csak a járványra nem. 

„A Fidesz-kormány és az alá tartozó intézmények azt igyekeztek bizonygatni a covid-járvány ideje alatt, hogy tökéletesen urai a helyzetnek. Ehhez képest most hivatalos papír bizonyítja, hogy az adatok kezelése körül teljes volt a káosz” - jelentette ki Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP közegészségügyi bizottságának tagja csütörtöki, online sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékeztetett, hogy közel egy éve fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), mivel a kormányzati szervek többször visszatartották azon közérdekű adatigényléseit, amelyek a koronavírus adatokra vonatkoztak. Az adatvédelmi hatóság nemrégiben zárta le a vizsgálatot.

Ennek megállapításai közül Ujhelyi azt emelte ki, hogy a járványügyi szakrendszer nem volt felkészítve arra a jelentős adatmennyiség-növekedés kezelésére, amit a járvány okozott. Kiderült, hogy a pandémia elején mindössze kilenc olyan speciális szaktudással bíró szakember volt a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) aki a fertőzőbeteg-jelentő rendszert kezelni tudta, és nem volt idő újabb munkatársak felvételére vagy betanítására; ezért a meglévő szakemberekre nagy nyomás nehezedett. 

A jelentés szerint az NNK azt is elismerte: érdemben növelte a téves adatbevitelből, elírásokból fakadó hibákat, hogy a covid-betegek adatainak rögzítését az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak kellett manuálisan elvégezni. „Magas hibaszázalékkal került a rendszerbe a covid-fertőzöttség, mint halálozási ok; a hibás adatok száma a harminc százalékot is meghaladta” - jelentette ki.

Úgy véli, „a kormány mindenre fel volt készülve a járvány idején, csak a járványra nem.” Szerinte ugyanis beigazolódott, amit már korábban is láttunk és sejtettünk: „a kormányzat teljes káoszban volt a covid-járvány idején, őszinte és korrekt tájékoztatás helyett viszont csak áskálódó támadásra, titkolózásra és olcsó propagandára futotta tőlük.”

Éppen ezért 

„jogosan vetődik fel a kérdés például, hogy a magyar kormány milyen biztonsággal tudott helyes döntéseket hozni, ha ezek szerint nem feltétlenül volt minden szükséges és hiteles adat birtokában? Egyértelmű, hogy Müller Cecília alkalmatlan a feladata elvégzésére és az a minimálisan elvárható, hogy bocsánatot kér a nyilvánosságtól, amiért elhallgatta a valóságot a covid-adatokkal, azok rendelkezésre állásával és használhatóságával kapcsolatban. Világos és egyértelmű, hogy az egészségügy politikai vezetése megbukott a covid-vizsgán, ezért pedig a Fidesz vezetőit terheli a felelősség, amin az sem változtat, hogy Kásler Miklós minisztersége és az EMMI már a múlté”

- fogalmazott Ujhelyi István.