Nemzetbiztonsági Szakszolgálat;

Soknullás ügynökök

Ahogy idehaza mindenre, úgy a magyar titkosszolgálatokra is jócskán ráfér az erősítés, ez tény. Az más kérdés, hogy azok a politikusaink, akik momentán fejlesztenék a szolgálatokat,  inkább elhárítani kellene.

A titkosszolgálatok feladata, hogy a közhatalom szereplői körül ne alakuljanak ki olyan kétes nexusok, amelyek oda vezetnek, hogy például egy addig harsányan atlantista politikai erő, hirtelen, varázsütésre a 2008 óta hódító üzemmódba kapcsolt Oroszország lobbistája legyen, ne forduljon elő, hogy a NATO-tag Magyarország teljes kormánymédiája, közmédiája a magyar érdekkel tökéletesen ellentétes, Kreml-propagandát sugározzon, hogy Budapesten ne flangáljanak tucatjával kémek és az országot ne használják műveleti bázisnak.

Ezt leginkább úgy lehet elérni, hogy az elhárítás teljes erővel küzd az államot lebénító korrupció ellen, mivel logikus, hogy ha például egy igazságügyi államtitkárt kilóra megvesz egy parkolóban zacsiból pénzt osztogató primitív gengszter, akkor az orosz vagy kínai nagykövetségen fedett beosztásban dolgozó, öt nyelven hallgatni tudó képzett profijai ennél is többre képesek. A példálózásból talán sejthető, mennyire lehetett sikeres az eltelt évtized a szolgálatoknál.  Lényegében ugyan - úgymond - „lejárták” az ügyeket, csak hát az ő fejük felett is rendre átlépett a politika.

A szolgálatoknál a fejlesztéshez, nyelveket beszélő, fiatal tehetségekre lenne szükség. Akikből idehaza, sajnos, már alig akad, mert vagy már régen szoftvert fejlesztenek, mondjuk Hollandiában vagy éppen egy diáktüntetésen vonulnak. 

Nemcsak ők rühellik zsigerből a primitív rezsimet, de a pártállamnak sem hiányzik,  hogy ők meg ráláthassanak a legtitkosabb ügyleteikre. Ebben a helyzetben a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a szolgálatokhoz most beöntött többletpénzből mindenféle szipi-szupi szoftverek, csodamasinériák fognak megvásárolódni, amelyek egy része azután vagy ott rohad a raktárban, vagy mint a Pegazus-ügyben, tessék-lássék, légynek sem ártó, a pártállamra és úgy mindenkire tökéletesen veszélytelen civilekre pazarolják be a milliárdos eszközöket.