Pécs;per;zsarolás;emberölés;

2023-02-08 06:45:00

Csak az biztos, hogy valaki meghalt, zsarolással kevert emberölési ügy borzolja a kedélyeket Pécsen

Ráadásul mérgezés is van a most kezdődő perben.

Krimibe illő emberölési ügy pere kezdődött el a Pécsi Törvényszéken. A vádlottak szerint nem is történt emberölés. Csak az biztos, hogy valaki meghalt.

A  vádirat szerint az 59 éves, komlói R. J. és férje 2021. augusztusában magához vette a férfi 86 esztendős anyját, aki számos betegségtől szenvedett, és már nem tudta ellátni önmagát. R. J. egyedül gondozta anyósát, mert férje beteges volt. Az asszony dolgozni járt, ezért a házaspár felvett egy ápolót, a sásdi N. A.-t, és szeptember 24-től az egészségügyi szakvizsgával rendelkező asszony vigyázott az idős betegre.

Az ápoló és R. J. között bizalmas viszony alakult ki, utóbbi többször beszélt arról, hogy könnyebb volna, ha anyósa nem élne. Ezért N. A. felajánlotta, hogy ismerősétől szerez egy készítményt, amely felgyorsítja az idős beteg halálát. Az ajánlatot R. J. elfogadta, és az ápoló hozott egy szert, amit attól kezdve naponta közösen adagoltak a betegnek. Október közepétől az anyós állapota romlott, ám az őt ápoló két asszony a háziorvos előtt eltitkolta ezt, és nem tettek semmit azért, hogy a kórházba kerüljön. Október 20-án a beteg epét hányt, vizelete véres volt, de akkor sem kértek segítséget. Másnap hajnalban az idős asszony heveny szívelégtelenségben meghalt. A vádirat szerint a tragédiában a beteget ápoló két asszony mulasztásának, a szakszerű egészségügyi ellátás elmaradásának közvetett szerepe volt. Az a szer viszont, amit az ápoló hozott, az egészségre semmilyen veszéllyel sem járt.

Az elmulasztott kezelés miatt így is emberöléssel vádolja az ügyészség a két asszonyt. A keddi előkészítő ülésen az ügyész 3-3 év letöltendő börtönt kért a két vádlottra, a 45 éves N. A. esetében pedig indítványozta, hogy tiltsák el őt az egészségügyi tevékenységtől. A vádlottak még részben sem vallották magukat bűnösnek, ezért bizonyítási eljárásra lesz szükség ahhoz, hogy ítélet születhessen. A vádlottak nem tettek vallomást, védőik viszont elmondták, hogy a vádirat megalapozatlan. Szerintük nem igaz, hogy a két asszony nem gondozta volna az idős beteget, és eltitkolták volna annak állapotát, és annak sincs alapja, hogy bármilyen szerrel siettetni akarták a halálát. A védők új szakértők bevonását tartják szükségesnek.

A rendőrség a zsarolás nyomozása közben tárt fel emberölésre utaló bizonyítékokat. A zsarolás ügyében a komlói bíróság hamarosan ítéletet hoz. Amúgy N. A. tagadja, hogy zsarolta volna munkaadóját.

Az emberölés március végén kezdődő bizonyítási eljárása során lejátsszák majd az említett hangfelvételeket, s akkor többet megtudhatunk a két vádlott viselkedéséről és szándékairól.