földrengés;mentőcsapat;Szijjártó Péter;Törökország;

2023-02-07 19:49:00

Szijjártó Péter: Már három embert mentettek ki magyar mentőegységek a romok alól Törökországban

A tárcavezető közlése szerint Magyarország nagy és jelentős segítséget nyújt a katasztrófa nyújtotta térségben. 

„Most már valamennyi mentőegység vagy a helyszínen van, vagy Törökországon belül utazik, vagy éppen már Törökországba induláshoz készülődik” - számolt be kedd esti bejelentkezésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közlése szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Hunor alakulata immáron hosszú órák óta dolgozik a katasztrófa sújtotta térségben. 

„A mentési munkájuknak köszönhetően immáron három embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük egy gyermeket, és a Hunor egységgel Törökországba utazott öt baleseti sebész is szolgálatba állt a térség egyetemi kórházában” - ismertette.

A baptisták és a Pest Megyei Kutató Mentőszolgálat munkatársai is már a helyszínen vannak és végzik a mentési munkálatokat. Az Életjel Mentőcsoport munkatársai pedig immáron Törökországban tartózkodnak, az esti órákban érkeznek Hatay térségbe, és kezdik meg a munkát azonnal. A Terrorelhárítási Központ 16 fős csapata, köztük öt orvos és egy ápoló is hamarosan útra kelnek. Így kedd késő estére összeáll a teljes magyar kutató-mentő orvosi kontingens Törökországban. Összesen 116 főből és 19 mentőkutyából áll az a magyar kontingens, amely részt vesz a kutatási, mentési és egészségügyi ellátási munkákban Törökországban.

Kitért arra is, hogy nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akikkel kapcsolatban vannak a földrengés által érintett régióban, szerencsére mindannyian jól vannak. 

– fogalmazta meg kérését Szijjártó Péter. Mondandóját azzal zárta, hogy Magyarország „nagy és jelentős” segítséget nyújt a török nemzetnek ebben a nehéz időszakban.