ellenzék;zsarolás;Demokratikus Koalíció;Tordai Bence;Kocsis-Cake Olivio;

Ígérettel és zsarolással is próbál más pártoktól politikusokat szerezni a DK

Tordai Bence szerint gyakorlatilag mindenkit megkörnyékeznek ellenzéki oldalon, Kunhalmi Ágnes pedig arról beszélt, politikusok sok esetben nem önszántukból váltanak.

Gyakorlatilag folyamatosan megkörnyékezi más ellenzéki pártok politikusait a Demokratikus Koalíció, és ha szép szóra nem áll kötélnek az illető, úgy különféle pozíciókkal, juttatással próbálják meggyőzni, de az is előfordul, hogy nyomásgyakorlással és zsarolással bírják rá az érintetteket a váltásra - írta meg a Telex Tordai Bencére és más ellenzéki források beszámolóira hivatkozva.

Gyurcsány Ferenc pártja szemmel láthatóan igen büszke az átigazolásokra, akik között korábbi momentumosok, párbeszédesek, mszp-sek és jobbikos is van. Igaz, közülük országosan csak Kocsis-Cake Olivio ismert (már amennyire), ő azonban helyben pozíciót is kapott Dobrev Klára „árnyékkormánybiztosaként”.

Az átigazolások minden jel szerint annak a célkitűzésnek a részét képezik, hogy a DK domináljon a többi ellenzéki párt felettt. A Telex egyik forrása úgy vélekedett erről: „Az látszik, hogy a DK önmagától nem tud növekedni, helyette az ellenzéki pártoktól csábít át politikusokat”. A lapnak többen is úgy nyilatkoztak, hogy nem ők keresik meg a Gyurcsány-pártot, hanem fordítva, a DK szinte mindenkit darabra megkörnyékez, ezeknek azonban csak töredéke jut el a nyilvánosságig.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke a lapnak úgy fogalmazott, nem most kezdődött ez a folyamat, már a 2021. évi előválasztások előtt is érezhető volt, hogy a DK „elkezdte körbejárni az általa sebezhetőnek vélt politikusokat”. A választások óta ez csak fokozódott, és „gyakorlatilag mindenkin átmentek” - mondta.

Azok esetében, akiket könnyebben győzött meg a párt az átigazolásra, a lap szerint legtöbb esetben az volt a motiváció, hogy az addigi pártjukban éppen nem kaptak meg valamilyen általuk áhított pozíciót, vagy nem érezték úgy, hogy magasabb szinten tudnak érvényesülni a közeljövőben. Úgy tudni, Kocsis-Cake Olivio esetében is ez történt, a politikus kiszorult a parlamentből, a DK pedig a választások után szinte rögtön megkereste, s hipp-hopp „árnyékkormánybiztos” lett belőle.

Tordai Bence ezzel kapcsolatban megjegyezte, nekik van olyan második kerületi tagjuk, akit például azzal kerestek meg, hogy náluk lehetne önkormányzati képviselő is, de hozzátette, „Őrsi Gergely kerületében nem az van, hogy Gyurcsány Ferenc osztja a lapokat”. A Párbeszéd társelnöke szerint a választókerületi elnököknek lett kiadva a feladat, hogy hozzák át az embereket a többi pártból, egy másik forrás szerint viszont az offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Judit és Jószai Attila, korábbi DK-s alpolgármester irányítja a folyamatot. Tordai ugyanakkor megjegyezte, azok, akiket a DK át tudott vinni, jellemzően nem „a legerősebb darabok”.

A lap ugyanakkor arról is értesült, hogy többeket zsarolással bírnak rá az átigazolásra, például polgármesterek, önkormányzati képviselők esetében azzal fenyegetnek, hogy indítanak ellene valakit a legközelebbi választáson, vagy tönkreteszik a kampányát. Más esetben a meglévő önkormányzati együttműködés „törékenységét” pedzegették.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke korábban ugyancsak arról beszélt, hogy sok esetben a politikusok „nem önkéntesen mennek ide vagy oda”, bizonyos polgármesterek például úgy érzik, hogy „ha nyugalmat akar maga körül, és békét a településén, akkor bizony meg kell állapodni”.

Az átigazolási hullámból mostanáig az LMP maradt ki, a lap szerint azért, mert a két párt megállapodhatott a háttérben egy szorosabb együttműködésről, cserébe azért, hogy a DK átengedte egy mandátumát az LMP-nek a parlamentben, hogy frakciót alakíthassanak. Megkérdezték erről a pártot, ahonnan annyit reagáltak, hogy világnézeti tömörülésként a tagjaiknak nincs oka átigazolni a DK-ba, mivel a DK nem zöldpárt. „Ungár Péter az ellenzéki pártvezetők jelentős többségével jó személyes kapcsolatban van. Az LMP előnynek tartja azt, hogy politikusai nem hagyják el a pártot” - tették hozzá.

Azon túl, hogy a DK bomlasztja az ellenzék eddigi, viszonylagos kohézióját, Tordai Bence szerint a pártokon belüli bizalmatlanságra is játszik, mivel „felmerül a kérdés mindenkiben, ki lesz, aki igent mond következőre. Ez nagyon pusztító, ezt a részét utálom a legjobban, emiatt vagyok rájuk a legjobban kiakadva.” Mindazonáltal hozzátette, „ha valaki itt elhiszi, hogy a DK levezényli az összefogást, ez baromi nagy félreértés”.

A lap kérdéseire a DK lényegében egytől egyig annyit reagált, hogy „hazugság”, a többi párt politikusainak megkörnyékezésétől a zsarolásokon át az LMP-vel való viszonyig. Ezen kívül annyit közöltek, hogy „a tavalyi választások óta több mint 900 új tagunk van, a teljes taglétszám meghaladja a 15 ezret. Az önök által említett politikusok ennek a 900 új tagnak a töredékét képezik.”