Európai Unió;Brüsszel;EU csúcstalálkozó;Volodimir Zelenszkij;

2023-02-09 20:07:00

Volodimir Zelenszkij meghívta Kijevbe Orbán Viktort, aki világosan közölte, Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába

Az ukrán elnök a katonai támogatás növelését kérte az uniós tagállamoktól. 

A háború kirobbanását követően először látogatott Brüsszelbe Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Beszédet mondott az Európai Parlamentben, felszólalt az uniós vezetők találkozóján és több különtalálkozót is lebonyolított.

Az állam- és kormányfők négy csoportra osztva ültek tárgyalóasztalhoz a vendéggel. Orbán Viktor miniszterelnök a bolgár, ciprusi, görög, horvát, osztrák és szlovén vezető társaságában találkozott Volodimir Zelenszkijjel, akivel — a Facebook oldalára feltöltött fotó tanúsága szerint— kezet is fogott. Ez elmaradt akkor, amikor néhány órával korábban a plenáris ülésterembe lépett Zelenszkijt sorra kézfogással vagy öleléssel fogadták az állam- és kormányfők, a magyar kormányfő azonban nem állt fel a helyéről.

A csoportos találkozó tartalmát ismerő, több egymástól független forrásból származó információink szerint a nyolc vezető harmincperces eszmecseréjének fő témája a fegyverszállítás volt: Zelenszkij azzal kezdte, hogy felsorolta, Ukrajnának milyen fegyverekre van szüksége.

Ausztria semleges ország, Magyarország pedig kezdettől fogva ahhoz tartja magát, hogy nem küld fegyvereket a háború sújtotta országba. A találkozón az ukrán elnök meghívta Orbán Viktort, hogy látogasson el Kijevbe.

Volodimir Zelenszkij minden többoldalú tárgyalásán kiemelte a fegyverszállítások fontosságát. A 27 vezető előtti felszólalásában megköszönte a tagállamok eddigi támogatását, valamint gyors és hatékony katonai segítséget sürgetett országának. Tüzérségi fegyvereket, lőszereket, modern tankokat, nagy hatótávolságú rakétákat és modern vadászgépeket kért.

Remélem, megértik, hogy amikor Ukrajnának segítenek, azzal saját magukon segítenek – mondta Zelenszkij, aki szorgalmazta, hogy az Unió vezessen be szankciókat az orosz rakéta- és IT-szektorral, valamint a Roszatommal szemben. – Csak akkor lesz hosszú távú stabil béke Európában, ha Ukrajna megnyeri a háborút és az EU tagjává válik – nyilatkozta sajtótájékoztatóján.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újságírók előtt kifejtette: az EU és tagállamai eddig 67 milliárd eurós támogatást nyújtottak Ukrajnának, de ennél több kell, hogy az ország ne csak a háborút, de a békét is megnyerje. Bejelentette, hogy szankcionálni fognak orosz politikai és katonai vezetőket, valamint propagandistákat. Ezen kívül több mint 10 milliárd euró értékű árucikkre fognak bevezetni exporttilalmat a várhatóan a háború első fordulójára, február 24-ikére elkészülő szankciós csomagban. “Oroszországnak fizetnie kell a kiontott vérért” - mondta von der Leyen, amivel arra is utalt, hogy létre kell hozni egy törvényszéket az agresszor felelősségre vonására. Elismerte, hogy az intézmény felállítása nem lesz egyszerű, de megvan hozzá a politikai akarat.

Von der Leyen is megerősítette, hogy a haladás üteme attól függ, Kijev hogyan teljesíti a feltételeket. Dicsérte az eddig megtett lépéseket, az új médiatörvényt, a korrupcióellenes intézkedéseket és az igazságszolgáltatási reformot.

A tervezettnél hosszabbra nyúlt Zelenszkij-látogatás miatt, az EU27-ek csak az esti órákban tértek rá a rendkívüli csúcstalálkozó témáira. Cikkünk megjelenésekor még tartott az Ukrajnáról szóló záróközleményük szövegezése, amely után a gazdasági versenyképességről és a migrációról terveztek vitát.