akkumulátor;

„Rossz úton jár, aki az édesanyákkal akar ujjat húzni” - Az akkumulátorgyárak építése ellen tiltakoztak Debrecenben

A tüntetés előtt több mint tizenegyezer tiltakozó aláírását tartalmazó petíciót próbáltak átadni Papp Lászlónak, Debrecen fideszes polgármesterének.

– Nem beszélnek a levegőterhelés kockázatairól, a talajszennyezésről, az óriási forgalomról, s gyalázatos álhír, hogy a kínai akkumulátorgyárnak bármiféle komoly gazdasági haszna lenne. Munkaerőhiány van, ezek az üzemek alig adóznak valamit, elviszik a profitot, de idehozzák a szennyezést, a kormány pedig folyamatosan titkolózik az adatokkal. Ezt a gyárat azért nem lehet megépíteni, mert az emberek nem akarják – mondta Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke csütörtök este Debrecenben, a pártja által szervezett, az akkumulátorgyárak építése ellen tiltakozó demonstráción.

Schmuck Erzsébet társelnök megköszönte, hogy ennyien eljöttek – csaknem ötszázan voltak a helyszínen – és ki mertek állni magukért egy olyan fideszes városban, ahol a „falnak is füle van”. Schmuck szerint egy olyan gyárat telepítenének ide, amely felemészti a város vízigényét, és másfél paksi energiára van szüksége, ráadásul az elhasználódott akkumulátorokat is a gyártónak kell megsemmisítenie, ami miatt később „a használt akkumulátorhulladékok országa” leszünk.

Kozma Éva mikepércsi édesanya szinte sírva sorolta, miért ellenzik szülőként a beruházást, miközben a gyerekeik jövőjéért való küzdelemért „cserébe” a kormányoldalról lehazaárulózzák, Soros-bérencnek nevezik őket. 

Hozzátette: minden olyan népszavazás mögé odaállnak, amely megakadályozza a gyár felépítését. Horváth Nándor László, Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja ehhez annyit fűzött hozzá:

rossz úton jár, aki az édesanyákkal akar ujjat húzni.

A tüntetés előtt több mint tizenegyezer tiltakozó aláírását tartalmazó petíciót próbáltak átadni aktivisták Papp Lászlónak, a hajdú-bihari város fideszes polgármesterének, helyette azonban Szekeres Antal jegyző vette át az íveket. Az aláírók azt követelik, hogy a város polgármestere a külföldi multik helyett a helyi lakosok érdekeit képviselje és akadályozza meg az akkumulátorgyár épülését.

Az aktivisták a petíció mellé “kreatív ajándékkal” is készültek: egy doboz „mindenmentes” pogácsát adtak át, azt demonstrálva, hogy ilyennek, azaz szennyeződéstől mentesnek szeretnék látni a város környezetét és az országot.

Gulyás Gergely nyugtatna

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón a Debrecenbe tervezett kínai akkumulátorgyárral kapcsolatban azt mondta: a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartása az állami támogatás feltétele. Szerinte nem pontos a sajtóban megjelent, 320 milliárd forintos támogatási összeg, de azt elismerte, hogy az legalább százmilliárdos nagyságrendű. Gulyás bízik benne, hogy az üzem működéséhez szükséges munkaerő magyar munkavállalókkal megoldható, a tiltakozásokra pedig úgy reagált, hogy a kérdésekre szakmai választ kell adni, megnyugtatva azokat, akik egyébként jóhiszeműen egy komoly fejlesztéstől félve aggódnak egy ilyen fejlesztés miatt.