Fidesz;Oroszország;Európai Parlament;Alekszej Navalnij;

2023-02-17 16:59:00

Nem szavazták meg a fideszes EP-képviselők azt a határozatot, amely elítéli Alekszej Navalnij fogvatartásának körülményeit

Ismét egy oroszpárti gesztussal hívta fel magára a figyelmet a kormánypárti képviselőcsoport. 

Két állásfoglalást is elfogadott Oroszországgal kapcsolatban az Európai Parlament. Ebből az egyik az ukrajnai invázió egyéves évfordulójáról, a másik pedig Putyin legismertebb kritikusának, Alekszej Navalnij fogvatartásának embertelen körülményeiről szólt.

Ezeket nagy többséggel fogadták el: a 705 fős testületben 444 támogató szavazat mellett 26-an ellenezték, 37 képviselő pedig tartózkodott, míg utóbbinál 17 ellenző és 33 tartózkodó képviselő volt, a 497 támogató mellett.

Mint a Political Capital emlékeztet, a kormánypárti képviselők nem igazán voltak aktívak az évfordulós állásfoglalást illetően. A szerdai vitában ugyanakkor felszólalt Bocskor Andrea, aki kifejtette, elítélik Oroszország jogtalan háborúját, s kiállnak Ukrajna területi integritása mellett.

Azonban kitért arra is, hogy a múlt hónapban elfogadott kisebbségi törvényt mindenképpen módosítani kell. A cikk megjegyzi, a Fidesz által többször alkalmazott gyakorlat, egy nemzeti párt képviselői egységesen távol maradnak a szavazástól, nem egyedi, de viszonylag ritka az EP-ben. A csütörtöki szavazásokon a Fideszen kívül – nem számítva a csupán 1-2 képviselővel rendelkező pártokat –, csak a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza), valamint a Bolgár Szocialista Párt (BSP) maradt távol a háborút elítélő állásfoglalás összes módosítójáról és a végső szövegről szóló szavazástól.