korrupció;per;hivatali visszaélés;Völner Pál;végrehajtók;Schadl György;

Bajban van Schadl György, sorra ismerik be bűnösségüket a végrehajtói

Schadl György szervezte be őket, hogy induljanak bírósági végrehajtói pályázaton, ő intézte a kinevezésüket, cserébe pedig a bevételük jelentős részét beszedte tőlük. A végrehajtói kamara elnökének pénzbegyűjtő sofőrje ártatlannak vallotta magát a tárgyaláson, az egyik végrehajtó szerint Varga Judit elődjét, Trócsányi Lászlót is meg kellene hallgatni. 

Egymás után beismerte a bűncselekményt és lemondott a tárgyalásról az előkészítő ülésen a Fővárosi Törvényszéken V. L. Levente volt végrehajtó, a Schadl-Völner-ügy tizenkettedrendű. rendű vádlottja, N. Gábor tizenegyedrendű vádlott, O. Á Döme tizedrendű és M. Eszter nyolcadrendű vádlott is.

Ők azok a végrehajtók, akiket Schadl György szervezett be, hogy induljanak bírósági végrehajtói pályázaton, ő elintézte a kinevezésüket, cserébe pedig a bevételük jelentős részét beszedte tőlük.

V. L. Leventének 2019-ben jelezte egy ismerőse. a bűnösségét korábban szintén beismerő P. Márton huszonkettedrendű vádlott, hogy a Schadl György által megjelölt feltételekkel lehetne végrehajtó. Nem sokkal később személyesen állapodott meg az MBVK-elnökkel, hogy az ő segítségével a Ceglédi Járásbíróság mellett lesz végrehajtó, cserébe a végrehajtó irodájából származó bevétel 90 százalékát leadja Schadl Györgynek. V. L. Levente ezután beadta a pályázatát. Schadl György pedig P. Béla huszonegyedrendű vádlotton keresztül elintézte, hogy V. L. Levente kapja meg a végrehajtói posztot. Az ügyészség ezért 1 év 10 hónap börtönbüntetést kért, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

N. Gábor ennél hátrányosabb feltétekkel, havi 1,5 millió forintos „fizetésért” vállalta, hogy a Fonyódi Járásbíróság mellett lesz végrehajtó. Ezután ő is beadta a pályázatát a végrehajtói posztra, majd Schadl György neki is P. Bélán keresztül intézte el a végrehajtói vizsgán kapott pontjait „feljavítva”, hogy alkalmas legyen végrehajtói posztra.

Bár Völner Pálnak nem volt jogosultsága végrehajtói helyek kiosztására, ám hivatali befolyását kihasználva mégis elérte, hogy N. Gábor legyen a végrehajtó. 

Hasonló feltétekkel állapodott meg Schadl György a szintén bűnösségét bevallott O. Á. Döme tizedrendű és M. Eszter nyolcadrendű vádlottal, velük szemben szintén felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség, amit a vádlottak így elfogadtak.

A hatodrendű vádlott végrehajtónak, Cs. Évának kétéves, végrehajtásban 4  év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, ötmillió forint pénzbüntetést, valamint 5 éves eltiltást indítványozott a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól. Ő nem ismerte be a bűnösségét, nem is mondott le a tárgyalás jogáról, csak azt vallotta be, hogy szerződés alapján háromszor pénzátadásban, kölcsön visszafizetésében vett részt. Védője indítványozta Trócsányi László volt igazságügyi miniszter meghallgatását, ugyanis Cs. Évát még az ő minisztersége alatt nevezték ki. Beidéztetnék Vízkelety Mariann volt államtitkárt és szembesítést kértek Schadl Györggyel.

A pénteken kezdődött perben a 22 vádlott közül eddig 19-et hallgattak meg, tízen ismerték be a bűnösségüket.

Schadl György sofőrje ártatlannak vallotta magát

Nem fogadta el a vádiratot és nem tartja magát bűnösnek Schadl György sofőrje, M. Viktor negyedrendű vádlott.

Az ügyészség szerint M. Viktor volt az, aki 2018 óta Schadl György bizalmasaként tökéletesen tisztában volt a annak korrupciós praktikáival, mivel ő és kolléganője F. Vivien vették fel a hivatalos személyek korrupciójára szánt pénzt és ők továbbították Schadl Györygnek, aki azt átadta Völner Pálnak.

Schadl György utasítására a kivett korrupciós pénzekről F. Vivien „EgyenlegMoncsi” néven egy Excel-táblát is vezetett. Amikor M. Viktor Völner Pálnak vitt pénzt, akkor M. Viktornak egy „házipénztár” nevű táblázatba is be kellett vezetnie, hogy mikor mennyi pénzt vett fel a volt államtitkár, majd ezeket az adatokat átvezették az „EgyenlegMoncsi” nevű Excel-táblába is.

M. Viktor feladata volt az is, hogy a beszervezett végrehajtói irodáktól Schadl Györgynek küldött összegeket átvegye, és elvigye az MBVK-elnök budaörsi páncélszekrényébe.

Az ügyészség mindezért 2 év 6 hónapos szabadságvesztést kér M. Viktorra.