Németország;Ukrajna;tüntetés;fegyverszállítás;

Tízezer ember tüntetett Ukrajna felfegyverzése ellen Németország fővárosában

Christian Lindner pénzügyminiszter szerint aki nem támogatja Ukrajnát, az a történelem rossz oldalán áll.

„Felszólítjuk a német kancellárt, hogy azonnal állítsa le a további fegyverszállításokat! Minden egyes nap akár ezer ember életébe kerül és közelebb visz bennünket a harmadik világháborúhoz”.

Ez a felhívás volt olvasható annak a szervezetnek a honlapján, amely az Oroszország ellen védekező Ukrajnának szánt fegyverszállítások ellen szervezett tüntetést szombatra.

Reuters szerint csaknem 10 ezer demonstráló jelent meg a német főváros utcáin, fokozott rendőri készültség mellett. Mindez egy nappal az Ukrajna ellen indított orosz invázió évfordulója után történt, azt követően, hogy a nyugati szövetségesek még több fegyvert ígértek, egyúttal világszerte szolidaritásukat fejezték ki a megtámadott kelet-európai országgal. 

A „Felkelés a békéért” elnevezésű megmozdulást részben a Die Linke nevű baloldali párt egyik politikusa, Sahra Wagenknecht szervezte. 

„Tárgyalni, nem eszkalálni”

- a többi között ez volt olvasható az egyik tüntető által magasba tartott táblán, míg valaki a „nem a mi háborúnk” feliratú transzparenst tartott a magasba. 

A német pénzügyminiszter egyértelműen rosszallását fejezte ki a demonstráció miatt. „Aki nem áll ki Ukrajna mellett, az a történelem rossz oldalán áll” - jelentette ki Twitter-üzenetében Christian Lindner.

Németország az Egyesült Államokkal együtt az egyik legnagyobb fegyverszállítója Ukrajnának.