igazságszolgáltatás;Kúria;Varga Zs. András;

2023-02-26 12:15:00

Nagyon aggódik a Kúria elnöke, amiért nyilvánosan támadják a testület bíráit

Csak a más bírók elleni támadások ellen nem szólal fel. 

„A Kúria egyre nagyobb aggodalommal szembesül azzal, hogy az elmúlt évek számtalan figyelmeztetése és kérése ellenére mindennapossá váltak a bírái elleni nyilvános támadások” - olvasható Varga Zs. András kúriai  elnök vasárnap kiadott közleményében.

A testület ítélkezési gyakorlat és ellenzéki támogatás nélkül megválasztott vezetője azt hangoztatta, elfogadhatatlan a bírák személyét érintő minden olyan kritika, amely a bírák kinevezésének törvényességét, függetlenségét vagy pártatlanságát kérdőjelezi meg. „Esetenként csak alaptalanul, máskor önkényesen és egyre gyakrabban gyalázkodásig süllyedve. Elfogadhatatlan, mert sérti Magyarország alkotmányos működését” - vélekedik. 

- nyomatékosította.

Egyúttal jelezte, hogy a Kúria minden bírája törvényesen kinevezett bíró, s egyikük sem minősíthető politikai szempontok alapján. Éppen ezért arra kér minden „jószándékú embert, intézményt és szervezetet, hogy segítsen nekünk Magyarország sokévszázados Kúriája tekintélyének megóvásában”.

Varga Zs. Andrást egyébként úgy nevezte ki a fideszes kétharmad a legfőbb bírói fórum élére, hogy korábban soha nem dolgozott bíróként, egyetlen ítéletet sem hozott. Érdekesség, de az elnök akkor nem érezte szükségét aggódó közlemények kiadásának, amikor Vasvári Csaba és Matusik Tamás bíróknak teljes mellszélességgel nekirontott a Fidesz médianyilvánossága, amiért elmentek az amerikai nagykövetségre beszélgetni a misszióvezetővel, David Presmann-nel.