Oroszország;Vlagyimir Putyin;Donald Trump;Volodmir Zelenszkij;

Körberöhögte az internet Trump béketervét, amely szerint Putyint és Zelenszkijt be kell zárni egy szobába, amíg csak nem állapodnak meg

Ő addig ütné őket, ameddig csak kell. 

A legszomorúbb az, hogy ez egy olyan háború, aminek nem lett volna szabad megtörténnie - jelentette ki Donald Trump volt amerikai elnök az ismert konzervatív polirikai kommentátor, Glenn Beck rádióműsorában az Ukrajna ellen elindított orosz támadás egyéves évfordulója alkalmából.

A volt amerikai elnök ezt követően ismertette sajátos koncepcióját arról, hogy ő maga hogyan teremtene békét. 

„Olyan dolgokat kellene mondani Vlagyimir Putyinnak és Volodimir Zelenszkijnek, amelyeket nem akarnak hallani. Majd be kellene őket zárni egy szobába, és addig folytatni a vitát, addig ütni őket, ameddig el nem intézik ezt a dolgot”

- ismertette elképzeléseit Donald Trump, mintha nem lenne tisztában a realitásokkal.

A brit Independent írja, hogy a Twitteren finoman szólva elővette Dopnald Trumpot a nyilatkozata miatt. Ron Filipkowski ügyvéd és aktivista azon gúnyolódott, hogy a volt amerikai elnök végre felfedte titkos tervét a háború befejezésére.

Másvalaki szórakoztatónak tartja a felvetést, hogy olyan dolgokat kellene mondani a két államfőnek, amilyeneket nem akar hallani. „Nem hiszem, hogy Zelenszkijnek elég lesz annyit mondani, hogy »Hé, hagyj fel országod védelmével és meg kell adnod azt Putyinnak, amit akar«” - vélekedett egy másik hozzászóló. „Ez zseniális. Annyira frappáns és okos.... hogy eddig erre miért nem gondolt senki?!”. Akadt,olyasvalaki is, aki arrahívta fel a figyelmet, Trump mintha ugyanúgy képzelne el egy béketárgyalást, mint egy  ingatlanügyletet. „Pont úgy, mint ahogy a republikánusoknak az a csodaszere minden gazdasági krízis esetén, hogy a gazdaságok fizessenek kevesebb adót”.

A cikk emlékeztet, hogy Trumpot már korábban is bírálták Putyinhoz fűzött viszonya miatt. Egyik leghírhedtebb példája ennek, amikor 2018-ban az orosz elnökkel közösen tartott helsinki sajtótájékoztatóján azt mondta, a 2016-os választásokba való moszkvai beavatkozásokat illető kérdésekben jobban hisz orosz kollégája szavának, mint saját hírszerző szolgálatának.

Ami a háborút illeti, egyszer úgy nyilatkozott, hogy le kellene bombázni Oroszországot, majd mindezt ráfogni a Kínára. 

„Fogjuk az F-22-eseinket, kínai zászlót rakunk rájuk, és kibombázzuk a szart is az oroszokból. Aztán azt mondjuk, hogy Kína volt, nem mi voltunk, Kína csinálta, így ők elkezdenek harcolni egymással, mi meg hátradőlünk, és nézzük”

– játszadozott el a gondolattal még egy 2022. március 6-i beszédében