korrupció;vesztegetés;hálapénz;

2023-03-01 13:26:00

Letöltendő börtönt kértek arra a hajdú-bihari orvosra, aki rendszeresen fogadott el hálapénzt

Akár 15 évet is a rácsok mögött tölthet, amennyiben bebizonyosodik bűnössége.

Az ügyészség vádirata szerint az érintett szakorvos Hajdú-Bihar vármegyében dolgozott.

Bár a konkrétumokat mellőzi a tájékoztatás, de vélhetően egy kórházban, ugyanis feladata volt az alá beosztott orvosok és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása volt a feladata a betegellátás mellett. Vádlott-társa pedig az asszisztense volt. 

Az orvos olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. 

A szakorvos egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből ötezer forintot adott át az asszisztensének, aki azt elfogadta. Az elkövetők megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség a szakorvos vádlott ellen négy rendbeli önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette, míg az asszisztenssel szemben bűnsegédként elkövetett önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken.

A vármegyei főügyészség az orvosra letöltendő szabadságvesztést, míg asszisztensére felfüggesztett szabadságvesztést kért - derül ki a vádhatóság tájékoztatásából. Amennyiben a doktor bűnössége bebizonyosodik, akkor akár 15 évet is kaphat.