megfigyelés;pedagógusok;tanárok;közoktatás;Belügyminisztérium;

Belügyminisztérium: Beteges hangulatkeltés, hogy ellenőriznék a tanárok számítógépeit

Amit pedig az állam ad nekik, azt kizárólag munkavégzési célokra használhatják. 

Ismét álhíreket terjesztenek a pedagógusokat érintő jogszabálytervezetekről - olvasható a Belügyminisztérium kedd délutáni közleményében.

A tárca azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy korábban olyan értelmezések láttak napvilágot, miszerint különféle technikai eszközzel ellenőrznék a tanárok munkavégzését. „A technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja a munkavállalót a fenntartó, aki a számítástechnikai eszközön tárolt, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be” - oilvasható a köznevelési törvény társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetében. Egyúttal nyomatékosítják, hogy a „tanárok magánélete nem ellenőrizhető”.

A tárrca értelmezése szerint a társadalmi és szakmai egyeztetésre bocsátott köznevelési törvényjavaslat szövege szó szerint megegyezik a Munka törvénykönyve 2019. április 26. óta hatályos rendelkezésével, és egy további garanciát is tartalmaz azzal, hogy rögzíti: a munkáltató többletadatot nem ismerhet meg, a köznevelési foglalkoztatott magánélete nem ellenőrizhető. Megjegyzik: a köznevelési törvényjavaslat munkavállalók ellenőrzésére vonatkozó részének lényege, hogy a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban állók - eltérő megállapodás hiányában - azt az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközt, rendszert használják a munkavégzéshez, amit a munkáltató biztosít számukra, és azt a munkavállalók kizárólag munkavégzésre használják.

„Minden ezzel ellentétes értelmezés hazug, a már-már beteges hangulatkeltés része”

– zárul a Belügyminisztérium közleménye.