expedíció;kék vércse;

Magyar expedíció indul a kék vércsék afrikai fővárosába

Március 16-án indul afrikai útra négy magyar kutató, hogy Angolában, hogy a National Geographic megbízásából fotóriportban és videófelvételen mutassák be, amint tavaszi vonulása előtt csaknem egymillió kék vércse éjszakázik együtt. A világ talán legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyét 2019-ben fedezték fel az évtizedekig polgárháború sújtotta afrikai országban úgy, hogy Magyarországon műholdas jeladóval felszerelt, fokozottan védett kék vércsék jeleit követték több ezer kilométeres téli vándorlásuk során.

„A Földön egyedülálló jelenséget tártunk fel, ezért szeretnénk egy 360 fokos videófelvételen és egy úti filmben is mindenki számára megmutatni ezt a csodát” –  nyilatkozta Palatitz Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) projektvezetője.

Az expedíció a madárfaj kutatását és védelmét szolgálja, célja, hogy a nyilvánosság bevonásával segítsen elérni a vércsék tömeges angolai vadászatának visszaszorítását, valamint azt, hogy a helyi lakosság bevételt hozó turistalátványosságként tekintsen a madarakra.

Az egyesület mintegy 20 évvel ezelőtt hozta létre Kékvércse-védelmi Munkacsoportját. A hazánkban fokozottan védett 500 000 forint eszmei értékű kék vércse állománya akkor a mélyponton volt, alig érte el a 600 példányt. Az évekig tartó védelmi munkák megkétszerezték az állományt, mára közel 1300 pár költ Magyarországon.