Budapest Bábszínház;Szikszai Rémusz;

2023-03-17 11:22:00

Odüsszeusz, Shakira és a jegesmedvék

Tíz történet, tízféle világ, megannyi színháztechnikai eljárás találkozik a Budapest Bábszínház grandiózus bemutatójában.

Látványos előzetessel érkezett a Budapest Bábszínház új előadása, a Dekameron 2023, és nem csalódik az, aki a kisfilmen felbuzdulva jegyet vált rá, valóban nem mindennapi élmény.

Nagy vállalkozás a Dekameron 2023, gyakorlatilag két éve futó projekt, mely hihetetlen előkészületet igényelt. Először is új szövegek születtek, létrehozásukra kortárs magyar szerzőket kértek föl. A cím becsapós, érdemes leszögezni, a klasszikus Boccaccio-művel, annak elemeivel nem találkozik a néző, csak a pestisjárvány helyzetéből induló novellagyűjtemény szabad történetalkotó-elvét tette magáévá a produkció. A tíz alkotó egymástól függetlenül mesél az őt körülvevő világról, ki-ki saját szájíze, stílusa szerint, a Dekameron 2023-ban a tragédiától a paródiáig, a horrorisztikustól a lírai hangig minden található. Tematikailag is ilyen szabad az összetétel: a Dekameron áthallásossága miatt az egyik legnépszerűbb karanténolvasmány volt az elmúlt években, de a bábszínházi adaptációban nem csak a pandémia az írások ihletője, sok egyéb mellett fontos szerepet kap a háború és a globális felmelegedés is.

A kerettörténet helyszíne egy reptéri terminál, ebben a világok találkozását és az átmenetiséget jelképező térben találkoznak a különböző szálak szereplői. Csupán Blasek Gyöngyi és Fodor Tamás az, akik állandó narrátorként alig váltanak karaktert, ők ketten a reptér személyzeteként tűnnek föl.

A történetekben olykor-olykor a színlap elolvasása nélkül is rá lehet ismerni a szerzőkre: az ukrajnai fronton játszódik Jászberényi Sándor írása, versben szólal meg Závada Péteré, Háy János pedig hasonló helyzetet idéz föl, mint egy másik művében, A halottemberben. Ókori gyökerekkel rendelkezik Gimesi Dóra és Tasnádi István szövege, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba és Fábián Péter történetei biztosítják a komikus vonalat, a nagy egész végére pedig O. Horváth Sári írása tesz pontot. Kár komoly áthallásokat keresni a művek közt, ha úgy vesszük, a tíz történet annyiban tartozik össze, hogy mindegyik a Föld nevű bolygón játszódik, és arról árul el valamit.

A sokrétűséget, a túlburjánzást csak fokozzák a különböző bábtechnikák: bunraku, kesztyűsbáb paravánnal, tárgyanimáció, árnyjáték, feketeszínház, maszkos játék, de még óriásbáb is megjelenik a színpadon (bábtervező: Hoffer Károly), emellett nagy hangsúlyt kap a videó, a vetítés (mozgóképtervezők Varga Vince, Horesnyi Máté). Az Andrássy úti színház bő három órás produkciójában az is örömét lelheti, aki egyébként idegenkedik a báb műfajától, ha más nem, a látvány biztosan lenyűgözi. Előítélet ide vagy oda, egy olyan előadáshoz csak nem lehet közönnyel fordulni, amiben egy este alatt jelenik meg egy többméteres orosz katona, a leleményes Odüsszeusz, egy Shakira-videoklip, jegesmedvék, Numidia királysága, Ózd és René Magritte világa. A díszletterv Zöldy Z Gergely, a jelmez Szelei Mónika, a fényterv Szondi György nevét dicséri.

Szikszai Rémusz már korábban is rendezett a Budapest Bábszínházban, Shakespeare A vihar című darabját vitte színre, de egyébként sem idegen ez a formanyelv a rendezőtől, bábokat más, prózai előadásban is alkalmaz. A Dekameron 2023-ból árad a profizmus és a brillírozás, és persze az elmaradhatatlan társadalomkritika: a terminál kivetítőjén a hiánycikknek számító napraforgóolaj, a kézfertőtlenítő reklámjai láthatók, a színen olykor a képzőművészet remekei vagy a popkultúra ikonjai tűnnek föl. Tizenhárman játszanak rengeteg szerepet, számtalan feladatot kap a gárda: Ács Norbert, Barna Zsombor, Bartha Bendegúz, Blasek Gyöngyi, Ellinger Edina, Fodor Tamás, Hannus Zoltán, Kovács Judit, Pallai Mara, Pethő Gergő, Podlovics Laura, Spiegl Anna, Tatai Zsolt. Remek az összjáték, a Blasek-Fodor-páros mellett külön kiemelendő Spiegl Anna és Pethő Gergő alakítása.

Hogy a báb nem csak gyerekeknek szóló műfaj, azt a Budapest Bábszínház már korábban is bizonyította a most is repertoáron lévő A vihar, Frankenstein, Semmi vagy a Szerb Antal-kód előadásokkal. A nagyszínpadi Dekameron 2023 ennek újabb és ékes bizonyítéka.

Infó: A Dekameron 2023 márciusban 25-én és 26-án látható a Budapest Bábszínház nagyszínpadán.