beruházás;fairtás;NER;Lupa-sziget;

2023-03-18 17:19:00

Senki nem beszél a NER-es hátterű fairtásról

Feljelentést ugyan tett az önkormányzat, de ennél sokkal több nem történt a Lupa-szigeten zajló luxusberuházás ügyében. A történetben több cég, egy szakács és Fidesz-közeli szálak is feltűnnek.

Engedély és bejelentés nélkül vágott ki fél tucat fát a fővároshoz közeli Lupa-szigeten egy NER-közeli beruházó, ám egy önkormányzati faültetési kötelezésen kívül eddig semmilyen következménye nem lett az ügynek – ez derül ki egy lapunkhoz eljutott önkormányzati dokumentumból. A lakossági panaszok szerint a beruházó nem fogta vissza magát: nemcsak a Natura 2000-es természetvédelmi besorolású vízparton és közelében lévő fákat vágatta ki, hanem megbontotta a partfalat, és betonozott a Duna-mederbe is.

A hivatalos iratok alapján úgy tűnik, hogy az egyik idős vízparti fa kivágására a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság adott engedélyt. Hogy pontosan miért, azt nem tudni, de a hivatalos iratokban van utalás arra, hogy a fa kidőlőfélben volt. A helyiek szerint ugyanakkor ez az állapot úgy jött létre, hogy előtte a munkások nagynyomású vízsugárral mosták ki az öreg vízparti fa gyökerei alól a földet. Az öreg fa útban lehetett a beruházónak, mivel a helyén egy úszómedence létesül majd, illetve az említett helyszínen modern luxusnyaraló épül.

A néhány tucat lakosú, többségében régi, Bauhaus-stílusban épült nyaralójú Lupa-sziget lakói jó ideje találgatják, ki lehet a két éve szigetre érkezett, láthatóan a hatalomhoz közeli kapcsolatokkal rendelkező beruházó, ám konkrét személlyel nem találkoztak, csak azt látják, ahogy a sziget és a Duna ág életét felforgatta a családias szigetből jócskán kilógó, grandiózus építkezés.

A történet 2020-ban indult, akkor vásárolt fel a szigeten egy régi vízparti nyaralót egy, a fővárosi Király utcában frissen bejegyzett cég, a DPG Team Kft. A cég székhelye egy cégtemető – közel kétszáz másik vállalkozás van oda bejelentve –, a társaság tulajdonosa pedig egy harmincas éveit taposó fiatalember, D. Gábor, akinek a cégbírósági bejegyzések szerint több más ingatlancéghez is van köze, ám Facebook-profilja szerint a vendéglátásban dolgozik szakácsként.

Nem akárki azonban a cég finanszírozója: a NER-közeli beruházásoknál feltünedező Arthur Bergmann Hungary Zrt., amely a cégmérlegek szerint 250 millió forintot folyatott a DPG Team Kft-be. (Az Arthur Bergmann neve nemrégiben AB Financial Team Zrt. névre változott). Hogy az AB több, mint puszta finanszírozó, az is sejteti, hogy D. Gábor más ingatlanos cégében ennek a társaságnak az egyik vállalata a külső számviteli szolgáltató.

A budakalászi Duna partra visszatérve: a környezetéből kilógó, grandiózus építkezés miatt a helyiek bejelentést is tettek, de az érintett hatóságok eddig elnéztek a természetkárosítás felett, és lapunk kérdéseire sem válaszoltak.

Emellett az önkormányzat a fakivágások miatt fapótlási kötelezettséget írt elő az építtető DPG Teamnek. Az önkormányzat nem válaszolt arra, hogy végül sikerült-e eleget tenni ennek. Ugyanakkor az építési előírások vélt megsértése, illetve hulladéklerakás miatt az önkormányzat – illetékesség hiányára hivatkozva – áttette az ügyet a Pest Megyei Kormányhivatalhoz. Kerestük a Tarnai Richárd „főispán” vezette hatóságot, hogy mire jutottak, ám a hivatal egy hét után sem válaszolt levelünkre, így azt sem sikerült megtudnunk, hogy igaz-e, amit helyben beszélnek, hogy a kormányhivatal „lesöpörte az asztalról” az ügyet. Az egyik önkormányzati iratból csak annyi derült ki, hogy az illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatósága is tartott ellenőrzést, ám „természeti értékek veszélyeztetését nem tapasztalta”.

Az ügyben kérdéseket tettünk fel a DPG Team Kft-nek is, ám nem reagáltak megkeresésünkre.