tűz;Szlovákia;világörökség;Selmecbánya;

2023-03-18 18:57:00

Hatalmas tűz pusztított Selmecbánya világörökségi részén, több történelmi épület megrongálódott

Egyelőre nem világos, mi okozta. Halálos áldozat nincs.

Hatalmas tűz pusztított szombaton Selmecbánya (Banská Štiavnica) UNESCO világörökség részének számító város központjában. Több történelmi épület, a Városháza téren fekvő Szerelem bankja (Banka lásky) megrongálódott, a lángokat a délutáni órákra sikerült megfékezni – derül ki az Új Szó cikkéből. 

E szerint a lángok szombaton délelőtt csaptak fel a városközpontban, és villámgyorsan terjedtek épületről épületre. Dél körül már a helyi Szlovák Bányászati Múzeum archívumát, a művészeti iskola épületét és a pizzériát is elérte, a hatóságok több tucat hivatásos és önkéntes tűzoltót vezényeltek a helyszínre. Bevetettek katonai tűzoltókat is, hogy a helyi levéltár dokumentumainak és a közeli múzeum kulturális emlékeinek elszállítsák. Annak két fő oka van, hogy a tűz ekkora pusztítást tudott végezni. az egyik az erős szél, a másik, hogy , hogy az épületek közel állnak egymáshoz és régi tetőgerendáik vannak.

Délután az ügyvezető kormány több tagja, Eduard Heger miniszterelnök, Jaroslav Naď védelmi miniszter és Roman Mikulec belügyminiszter is elutazott a városba. Miniszterelnöki bejelentés szerint összesen hét épület vált a lángok martalékává, amihez Natália Milanová kulturális miniszter hozzáfűzte, a Szlovák Bányászati Múzeum épülete továbbra is veszélyben van. Pavol Mikulášek tűzoltósági igazgató közlése szerint jelenleg lokalizációs munkákat hajtanak végre, erőik legalább vasárnap reggelig maradnak a helyszínen.

 A tűzben senki nem vesztette életét.