Kanada;Potápi Árpád János;magyar történelem;

2023-03-19 13:55:00

A magyar történelem legkiemelkedőbb pillanatai Potápi Árpád János szerint: 1848, 1956, 2010

Az államtitkár szerint az elmúlt évek legfontosabb eredménye, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek.

A magyar szabadságszerető nép, 1848 forradalmi lelkülete ezért talált otthonra olyan gyorsan minden magyar szívében - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára helyi idő szerint szombaton Kanadában, Calgaryban, a magyar közösség március 15-i ünnepségén.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a magyarság lelke abban a szabadságban gyökerezik, amelyet Szent István óta óhajt minden nemzedék. Felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanakkor ma Erdélyben és Kárpátalján is csorbul a magyarok szabadsága. A szabadság csorbulásáról van szó, amikor ellehetetlenül az anyanyelvi oktatás, és akkor is, amikor a nemzeti jelképek használatát korlátozzák - mutatott rá. Kiemelte, hogy „különösen a kárpátaljai magyarság van ma veszélyben és életveszélyben, mert olyan háborúba viszik el a magyarokat, ami nem a mi háborúnk”.

„Elítéljük Oroszország katonai agresszióját, de az Ukrajna területi integritása és szuverenitása ellen indított támadás nem lehet indok arra, hogy a magyar nemzeti kisebbség jogait csorbítsák” - fogalmazott. Elismételte, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította el Ukrajna megsegítésére, de közben nem mond le a Kárpátalján élő őshonos nemzetrészéről.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, „ma első és legfontosabb álmunk a béke”. 2010 előtt álom volt a magyarság egysége is, ma pedig elmélete szerint elmondható, hogy a magyarság „egységes”. Az elmúlt évek legfontosabb eredményének nevezte, hogy a nemzeti összetartozás érzését sikerült megerősíteni mindenhol a világon, ahol magyar emberek élnek. „Tesszük ezt azért, mert valljuk, hogy minden magyar felelős minden magyarért” - fogalmazott.

Potápi Árpád János az ünnepségen és táncbemutatón köszönetet mondott a Kanadai Magyar Kulturális Tanácsnak, amiért összefogott a kárpátaljai magyarokért, és csatlakozott a segítségnyújtáshoz. Emellett köszönetét fejezte ki azért a szerteágazó munkáért, aminek révén a kanadai magyarság a magyar diaszpóra egyik legaktívabb közösségeként működik.

Calgaryban a március 15-i megemlékezés keretében szombaton mutatták be a Nemzeti Összetartozás Táncegyüttes táncjátékát, amelyet a Nemzeti összetartozás éve alkalmából állítottak össze, és amelyet Kanada legjobb magyar néptáncosai adnak elő.