Lengyelország;gyermekek;pénzügy;háborús bűn;lőszer;EU-csúcsértekezlet;orosz-ukrán háború;

2023-03-24 17:15:00

A lengyel kormányfő a nácikhoz hasonlította a gyerekrabló orosz megszállókat

Konferenciát terveznek az elrabolt ukrán gyermekek felkutatásának és hazatelepítésének elősegítésére. Az EU felfuttatja a lőszergyártást, Magyarország és több másik tagállam összefogott, hogy támogatást harcoljon ki az ukrán gabonaszállítmányok miatt károkat szenvedő gazdák megsegítésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli uniós csúcson bejelentette, hogy hamarosan javaslatot fognak tenni az európai lőszergyártás felfuttatására, amelyhez az EU költségvetése is támogatást nyújt.

Mint beszámoltunk róla, az EU27 már korábban megállapodott arról, hogy kétmilliárd eurót fordít az Ukrajna számára szükséges lőszerek szállítására és beszerzésére. A politikus csütörtök este, a találkozó első napjának végén tartott sajtótájékoztatóján azt is közölte, hogy az Európai Unió Lengyelországgal karöltve konferenciát tervez az Oroszország által elrabolt ukrán gyermekek felkutatásának és hazatelepítésének elősegítésére. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken újságíróknak azt mondta, az orosz megszállók tettei a nácik második világháborús kegyetlenségeire emlékeztetnek.

Az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli tanácskozásuk nagy részét a gazdasági témáknak szentelték. Az egységes piac megalakulásának 30. évfordulóján megerősítették, hogy le kell bontani a határokon átnyúló üzleti tevékenységek előtt álló akadályokat, különösen a szolgáltatások és a digitális szolgáltatások piacán.

A vezetők ismét hangsúlyozták, hogy meg kell erősíteni az EU hosszútávú versenyképességét, többek között az adminisztratív terhek csökkentésével, a stratégiai ágazatok célzott támogatásával, az Európai Unió stratégiai függőségének csökkentésével, az innováció és a kutatás-fejlesztés támogatásával. Tárgyaltak a közös energiapolitikáról, számba vették, hogy a közösség milyen intézkedéseket tett a magas energiaárak letörésére, az energiaellátás biztosítására és az orosz fosszilis üzemanyagoktól való függőség fokozatos megszüntetésére. Felkérték az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy készüljenek fel a következő télre a tárolókapacitások feltöltésével és közös beszerzésekkel.

Az eurózóna országainak pénteken megtartott csúcstalálkozóját követően a vezetők bizakodóan nyilatkoztak az európai bankrendszer stabilitásáról, miután az amerikai szilícium-völgyi bankcsőd és a svájci Credit Suisse felvásárlása kételyeket ébresztett a megbízhatóságával kapcsolatban. Mark Rutte holland miniszterelnök méltatta a korábbi pénzügyi válság nyomán meghozott intézkedéseket, de arra is felhívta a figyelmet, hogy

A Politico brüsszeli kiadása szerint Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke arról győzködte az állam- és kormányfőket, hogy az eurózóna bankszektora rugalmas és erős. Ha pedig a bankoknak szükségük van rá, a jegybank készen áll a segítségre.

Mint Orbán Viktor miniszterelnök a Twitteren beszámolt róla, több tagállam, köztük Magyarország, összefogott annak érdekében, hogy támogatást harcoljon ki az EU-tól a korlátlan ukrán gabonaszállítmányok miatt károkat szenvedő gazdák megsegítésére.