Ukrajna;háború;Vlagyimir Putyin;nemzetközi elfogatóparancs;

Háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság

Ő a felelős azért, hogy gyerekeket hurcoltak el Ukrajnából. 

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Az ICC vizsgálóbírói szerint az orosz elnök háborús bűnökért felelős, beleértve, hogy gyerekek ezreit hurcolták el Ukrajnából Oroszországba a megszállás kezdete óta. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen is.

A háborús bűncselekményeket 2022. február 24. a Vlagyimir Putyin parancsára elindított háború kitörése óta követték el Ukrajnában. 

Karim Khan, az ICC vezető ügyésze egy éve indított vizsgálatot Ukrajnában elkövetett háborús bűncselkemények ügyében. Ennek fókuszában a gyerekek elleni atrocitások és a polgári infrastruktúra elleni orosz támadások állnak. A Kreml tagadja, hogy egységei háborús bűnöket követtek volna el Ukrajnában, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő most pedig jelezte, értelmetlennek tartja a nemzetközi elfogatóparancsot is.

Az ICC nem rendelkezik saját rendőri erővel, ezért Piotr Hofmanski testületi elnök hangsúlyozta is, hogy a nemzetközi közösségen múlik, foganatosítja-e az elfogatóparancsot vagy sem. Oroszország nem tagja az ICC-nek – senkit nem is ad ki –, ahogyan egyébként Ukrajna sem, csak a Volodimir Zelenszkij elnök fémjelezte kijevi vezetés biztosított neki fennhatóságot a Karim Khan vezette vizsgálat idejére. Az ICC vezető ügyésze eddig négy alkalommal járt Ukrajnában.

Február végi ENSZ-becslések szerint a harcoknak eddig legkevesebb 8006 civil halálos áldozata és 13 286 sebesültje volt Ukrajnában.

A Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancs az első, amellyel az ügyben az ICC előáll. Andrij Jermak ukrán elnöki kabinetfőnök sietve tweetelt is egyet, hogy ez csak a kezdet. 

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint is fontos döntést hozott a törvényszék, és ez valóban csak a kezdet. – Oroszországot felelősségre fogják vonni az Ukrajnában elkövetett bűneiért és atrocitásaiért – hangoztatta a spanyol diplomata.