egészségügy;Zugló;gyermek;Újpest;ortopédia;szakrendelők;

Alig van szabad időpont néhány fővárosi rendelőben több gyermekgyógyászati ellátásra

Van, ahol szinte mindenki átment a magánellátásba, jelentkezőket sem nagyon találni. 

Nem kapni időpontot a csecsemők kötelező csípőszűrésére a zuglói szakrendelőben. Csütörtök reggelente lehet időpontot kérni, akkor rengetegen próbálnak bejelentkezni a gyermek ortopédiára, de csak keveseknek sikerült - hangzott el az RTL Híradó csütörtök esti adásában.

Már reggel nyolckor hatalmas sorok kígyóztak a zuglói szakrendelő betegirányító pultja előtt, ugyanis csak ilyenkor és csak személyesen lehet időpontot kérni a gyermek ortopédiára. Volt olyan, aki már nem először jött, de még mindig nem sikerült időpontot kapnia. Sokan a kötelező csecsemő csípőszűrésre szeretnének bejutni, amit itt csak heti két órában végeznek. 

Öt perc alatt elfogyott a szabad időpont. Mire én odaértem az ablakhoz, addigra nekem már nem is jutott. Úgyhogy úgy döntöttünk végül, hogy valami fizetős helyet választunk, mert az a biztos

- mondta egy neve elhallgatását kérő néző. 

A várakozókkal azt közölték, hogy a doktornő betegsége miatt most nem tudnak időpontot adni, de legalább egy hónapig teljesen bizonytalan a rendelés.

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat azt közölte a csatorna érdeklődésére, hogy a gyermek ortopédiai szakrendelésük öt kerületet lát el. Egy orvos van, aki heti egy napon, hat órában rendel. Ráadásul évek óta keresnek gyermekortopéd-szakorvost, ám eddig nem akadt jelentkező. 

Újpesten sem sokkal jobb a helyzet. Ott tavaly október óta már nem is végeznek csípőszűrést, a IV. és XV. kerületi gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórház szakrendelőjébe kell vinni. Itt azt közölték, minden gyermekortopéd orvosuk a magánszférába távozott, s csupán egy olyan doktort találtak, aki heti egy alkalommal tud rendelni. Emiatt azt kérték, jelöljenek ki számukra egy állami intézményt, ahol a kerületi babákon elvégzik a kötelező csípőszűrést. Ez lett a Heim Pál Gyermekkórház. 

A Belügyminisztérium szerint a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) vizsgálja az egyes fővárosi szakrendelőkkel kapcsolatos panaszokat.