uniós zászló;

Kövér László most sem engedi kitűzni az Európai Unió zászlaját, hiába jön a csatlakozásról szóló népszavazás huszadik évfordulója

A házelnök nem tervezi felülvizsgálni korábbi döntését.

Hiába lesz szerdán a huszadik évfordulója, hogy népszavazáson a magyar választópolgárok csaknem 84 százaléka támogatta az Európai Unióhoz való csatlakozást, Kövér László házelnök a jubileum alkalmából sem enyhül az uniós zászlóval kapcsolatban. Arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e felülvizsgálni korábbi döntését, amellyel 2014-ben száműzte a lobogót a parlamentből, a házelnök hivatala csupán bemásolt egy 2004-es törvényt. Azt, amellyel Kövér László annak idején is indokolta a tizenkét arany csillaggal díszített zászló bevonását.

E szerint a Parlamentre tényleg nem kell kitűzni a lobogót, bár nem is tilos. A hivatal még hozzátette, hogy „az Európai Unió legtöbb tagállamában a nemzeti kormányzati épületeken tűzik ki az EU-zászlót, a nemzeti parlamenteken viszont nem”.

A hivatkozott törvényt egyébként az elmúlt években több ellenzéki párt is megpróbálta módosítani, de a Fidesz-KDNP ezt mindig leszavazta. A nem kormánypárti képviselők ennek ellenére sokszor próbálták meg becsempészni a parlamenti ülésterembe a „kitiltott” jelképet. A 168 Óra idézte fel, hogy a szocialisták egyik ilyen próbálkozásakor Latorcai János ülésvezető elnök azzal utasította őket a zászló eltávolítására, hogy az „nem illik a parlament egységes arculatába”.

Máskor az ülést vezető Kövér László pedig ezt mondta az uniós zászlóval érkező MSZP-seknek: – Megértem, hogy szocialista képviselőtársaim mindig csak valamilyen más színű zászlóval együtt tudják elviselni a magyar nemzeti lobogót, vagy vörössel, vagy kékkel, de ez most a magyar nemzeti parlament. Majd megerősítette: – Ez a magyar nemzeti parlament, tetszik tudni. Itt a magyar nemzeti lobogónak van helye. Majd ha egy másik nemzeti parlament ülésezik itt, akkor majd más lesz a rend.

A Fidesz-frakciótól azt is megkérdeztük, hogy terveznek-e valamilyen megemlékezést, ünnepséget tartani a húszéves évforduló kapcsán, de eddig nem kaptunk választ. 2003-ban szocialista-liberális koalíció és az MDF mellett a Fidesz is támogatta Magyarország csatlakozását az Európai Unióhoz, amely ellen csupán a MIÉP és a Munkáspárt kampányolt.