gabona;

2023-04-18 06:00:00

Piaci zavar

Nem bővelkedik megoldási javaslatokban a magyar kormány arról, hogyan is oldaná meg a ukrán mezőgazdasági termények korlátlan importja miatt előállt áldatlan állapotokat. Egyszerűen két és fél hónapra megtiltotta a behozatalt, ezzel időt adva magának és az Európai Bizottságnak, hogy közben majd kigondoljanak valamit. Tudván tudva, hogy a probléma elodázása aligha segít a hazai termelőkön, mert a gabonasilók már teli vannak az olcsóbb és vámmentesen behozott ukrán terményekkel, valamint az eladatlan hazaiakkal. Kétséges, hogy nyárig ürül-e annyi belőlük, hogy az új termés elhelyezhető legyen. 

A gazdák figyelmeztetései pedig idejekorán elhangzottak, és nem csak Magyarországon. A háborútól szenvedő ukrán mezőgazdaság hagyományos - tengeri - exportcsatornái beszűkültek, az Unió felelősségének érezte, hogy vámmentesség megadásával és mennyiségi korlátozás eltörlésével utat nyisson az amúgy például a hazai agráriumnál "versenyképesebben", magyarán olcsóbban termelő ukrán mezőgazdaságnak. És megindultak az ukrán termények, mondhatni ellenőrizetlenül. A hírek szerint nem is Magyarországon van a legnagyobb baj, ide csak az exportra szánt ukrán gabona 6 százaléka jutott, ám Lengyelországba ennél is többet szállítottak, Romániában pedig Konstanca kikötőjére tették ki a megtelt táblát. 

és mert tehették, ráöntötték azt az uniós piacokra. Elmaradtak az ilyenkor kötelező ellenőrzések, egyedül Szlovákia tiltotta meg a szennyeződések miatt az gabona felhasználását. Az eredeti célnak - amely szerint az uniós országok csupán tranzitutat biztosítanak az afrikai, ázsiai országok felé az ukrán terményeknek -  szinte senki nem szerzett érvényt. A gabona jött és itt maradt. A helyzet több mint reménytelennek tűnik, főként a magyar gazdák számára.