Novák Katalin;

Társastánc

A diplomáciát szigorú szabályai miatt szokták a tánchoz hasonlítani. Orbán miniszterelnök saját teljesítményét egyenesen a pávatánchoz. Ezt közben világszerte kiismerték és megunták, így a magyar észjárás egy új figurát ötlött ki, amelyben fontos szerep jutott a Sándor-palota úrnőjének is.

Novák megválasztásakor azt ígérte, mosolygó emberek honává teszi Magyarországot. Ebből csak a mosolygás valósult meg, az is egyre erőltetettebbnek hat az elnök asszony arcán. Azt is megígérte, leül a sámlira, meghallgatja és képviseli a legjobban rászorulókat. Ehelyett rekordsebességgel írta alá a katásokat lehetetlen helyzetbe hozó jogszabályt, a sokakat megnyomorító szociális és a kamarák ellehetetlenítését szolgáló az egészségügyi törvényt.

Novák Katalin államfői tevékenységével mindeddig hűen szolgálta – nem az ország népét, ahogy ígérte, ó, nem! – a sokakat nyomorba taszító és keveseket gigantikus vagyonokhoz juttató Fidesz-hatalmat. Amit láttunk tőle: saját kezével sütött édesség kínálgatása egyházi szeretetvendégségeken, közös imádkozás azóta már megbukott diktátorokkal, görkorizás, kocogás és bowlingozás külföldi politikusokkal az udvari tévé kamerái előtt. Hitelessége, ha volt talán valaha, elolvadt, mint a hó a napon.

Erre talált ki most a propagandagépezet egy szerintük hitelességnövelő lépést: a köztársasági elnök nem írja rögtön alá, hanem visszaküldi megfontolásra a parlamentnek a magyar életmód védelmét szolgáló törvényt.

A törvényt a kereszténység éber őre, Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes nyújtotta be Varga Judit igazságügyi miniszterrel együtt. Az egésznek a célja a hazai korrupció megfékezése lenne – az Unió követelésének megfelelően –, a visszaéléseket jelentők névtelenségének biztosításával. Ebben helyezték el ravaszul azt a III. fejezetet, amely a védelmet kiterjeszti azokra is, akik olyan polgártársaikra hívják fel a hatóságok figyelmét, akik nem hisznek a házasság és a család szentségében, a születési nem és a magyar életmód egészének megvédendő voltában. A fejezet célja – Semjén és Varga szerint – „az Alaptörvényben foglalt értékek és jogok megemelt védelmi szintjének elérése”.

A törvény maga többszörösen trükkös. Miközben látszólag meg akar felelni az Unió korrupcióellenes követelményeinek, ügyesen beledobozolták a homoszexualitást pedofíliaként megbélyegző szemléletet, a feljelentgetést pedig értékőrző tevékenységként szentesítették.

A törvényt a magyar Országgyűlés 2023. április 11-én 118 igennel, 23 nemmel, 24 tartózkodással fogadta el. Ezt a törvényt küldte vissza április 21-én Novák megfontolásra a képviselőknek. Kövér László parlamenti elnöknek írt levelében döntését így indokolta: „Az irányelv célja érthető, ugyanakkor eszközei joggal vitathatók, hiszen a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják.”

Furcsa megfogalmazás – a bizalmatlanság meglétét ezek szerint alaphelyzetnek gondolja a Sándor-palota úrnője, csak annak növelésétől óv. 

Mindegy is: hivatalba lépése óta először fejtette ki, hogy nem ért teljesen egyet a 133 bátor ember döntésével.

Amit most láttunk, az a francia négyes első figurája: a két férfi és a két nő, a két apa és a két anya - Semjén, Varga, Novák, Kövér - ellejtették táncukat a nagyérdemű előtt. Ezután következik az össztánc, a 133 bátornak és társaiknak a produkciója. Hiteles az egész, akár a pávatánc, csak látványosabb. Csak úgy porzik a padló alattuk. 

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.