olimpia;Oroszország;színház;lemondás;Ukrajna;

2023-05-01 14:03:00

Egy ukrán színház lemondta a részvételt a budapesti színházi olimpián, mert mégis részt vehetnek oroszok rajta

A magyar szervezők állítólag biztosították őket, hogy oroszok nem jöhetnek.

Az előzetes elképzelésekkel ellentétben nem lép fel a 2023-ban Budapesten zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpián a kijevi Ivan Franko Színház – derül ki az Ukrajinszka Pravda cikkéből.

A teátrum azzal indokolta a döntést, hogy négy hónappal ezelőtt biztosítékokat kapott a szervezőktől, hogy orosz fellépőket nem hívnak meg a találkozóra , amelyen ennek ellenére bemutatják a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti igazgatójának, Valerij Fokinnak a REX című darabját és egy általa rendezett Petropolisz című filmet is. Utóbbi egyik szereplője Anton Sagin, Vlagyimir Putyin rezsimjének ismert híve, aki nyíltan támogatja az Ukrajna ellen indított háborút, a Rosszija-1 állami televízióban pedig többször beszélt már azokról az atrocitásokról, amelyeket állítása szerint ukránok követtek el oroszok ellen a megszállt ukrán régióban, Donbászban. 

Közleményében az Ivan Franko Színház arra is emlékeztet, négy hónapja, egy 2023. január 19-i levélben jelezték a magyarországi szervezőknek, hogy nem kívánnak közösséget vállalni orosz előadókkal, és hangsúlyozták azt is, minden olyan felszólítást elfogadhatatlannak tartanak, amely „politika nélküli párbeszédet” vagy „hídépítést” vár tőlük. A kijevi teátrum két darabbal – a Brecht-féle 1941-es Állítsátok meg Arturo Uit!, illetve a Caligula – jött volna Budapestre. 

Színházi olimpiát 1995 óta négyévente tartanak a világon. Az elsőt a görögországi Delphoi rendezte, a legutóbbit, a 2019-es éppen Szentpétervár. Az április 1 és július 1. között zajló 2023-as budapesti találkozó fő szervezője és művészeti vezetője Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.

Valerij Fokin – fűzhetjük hozzá – ével óta rendez Magyarországon, a REX-et pedig a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programjától teljesen függetlenül a Nemzeti Színházban játsszák. A Petropolisz is csak a találkozó kísérőprogramjában kapott helyett, a filmet az Urániában vetítették.