uniós pénzek;Vera Jourová;igazságügyi törvénymódosítás;

2023-05-03 16:34:00

Figyelmeztette Varga Juditot az Európai Bizottság, az igazságügyi csomag elfogadása nem elég az uniós pénzek megszerzéséhez

Az igazságügyi miniszter már nagyon várja a forrásokat, de még akadnak további teendői a kormánynak. 

„Ez egy nagyon jó lépés, Magyarország megfelelően reagált” - jelentette ki az Euronews kérdésére az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa. 

Věra Jourová azt követően nyilatkozott, hogy az Országgyűlés elfogadta azt az igazságügyi csomagot, amelynek értelmében többek közt megerősítik az Országos Bírói Tanács (OBT) jogosítványait. A szavazás után Varga Judit igazságügyi miniszter azt posztolta Facebook-oldalán, hogy Magyarország immár az igazságszolgáltatással kapcsolatos vállalásait is teljesítette, éppen ezért már várják, hogy megkapja a Magyarországnak járó uniós forrásokat. 

Vera Jourová azt mondta, ez azonban nem a történet vége, jelenleg elemzik a törvényeket, várnak a hatályba lépésükig és végrehajtási lépéseket is kell tartalmazniuk. Az uniós biztos egyértelművé tette, ez a csomag csak négy mérföldkövet jelent abból a 27-ből, amelyet a tagállamok előírtak Magyarországnak az uniós forrásokhoz való hozzáférések érdekében. A kifizetéshez meg kell kapniuk az összes dokumentumot az első kifizetési kérelemhez pedig mind a 27 mérföldkőnek a végrehajtása kell. Szóval még túl korai erről beszélni - összegzett a biztos.

Mindez pedig azt jelenti, hogy továbbra is kérdéses, mikor érkezhetnek uniós pénzek Magyarországra.