oktatás;civilek;tanárok;diákok;kérdések;népszavazási kezdeményezés;

2023-05-03 19:15:00

Országos népszavazás kezdeményezését jelentették be a diáktüntetés szervezői

Hat szervezet hétigenes voksolást szeretne a jövőnkről.

Országos népszavazást kezdeményeznek az oktatás, elsősorban a közoktatás égető kérdéseiről – jelentették be a szerdai diáktüntetés szervezői. Mint közölték, hat szervezet, a PDSZ, a Pedagógus Egység, a CKP, a CKA, az ADOM Diákmozgalom, valamint a Magyar Anyák Szervezete együtt szeretnék elérni, hogy referendumot írjanak ki.

A kezdeményezők hét kérdést fogalmaztak meg, amellyel elsősorban az Országgyűlést kényszerítenék döntésekre, ha valamennyi kérdésre igennel válaszolnának a választók. Ezek a következők: 

Ahhoz azonban, hogy a hét kérdés a választópolgárok elé kerüljön, számos akadállyal kell megküzdeniük a kezdeményezőknek. Elsőként, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB), amelynek tagjait az Országgyűlés kormánypárti többsége választja, hitelesítenie kell a kérdéseket. Az NVB döntéseit csak a Kúria vizsgálhatja felül. Az alaptörvény 8. cikke szerint országos népszavazást az Országgyűlésnek el kell rendelnie, ha azt legalább kétszázezer választópolgár kezdeményezte, vagyis ennyi érvényes aláírást kell összegyűjteniük. Amennyiben az aláírók száma nem éri el ezt a korlátot, de a százezret igen, a parlament dönthet arról, hogy elrendeli-e a népszavazást.

A Nemzeti Választási Irodának hét magánszemély, Solymoss Miklós Marcell, az Eötvös József Gimnázium tanára, Szilágyi Kitty Barbara óvodapedagógus és az Egységes Diákfront öt tagja: Gajzágó József, Ádám Domonkos, Mihalics Lili, Bodor András Péter és Perlaki-Borsos Noel vitte el a népszavazási kezdeményezést.