oktatás;tüntetés;tanárok;diákok;Clark Ádám tér;Szent István Bazilika;Karmelita kolostor;státusztörvény;

Áttörték a diákok a kordont Karmelita kolostornál, a rendőrök könnygázzal oszlattak

Öt tüntetőt előállítottak, büntetőeljárást kezdeményeznek ellenük.

Szerda délután fél ötkor indultak el az Alkotmány utca és a Clark Ádám tér felé azok a tüntetők, akik az ADOM Diákmozgalom, és a Szülői Összefogás Közösség felhívására gyűltek össze tiltakozni a pedagógusi jogállás megváltoztatása és az ellen, hogy a múlt héten a Karmelita kolostor előtt a rendőrök könnygázzal fújták le a tüntető diákokat. 

Négy órára már több százan gyűltek össze a Szent István-bazilika előtt, a menet 5 óra előtt az Akadémia utcában járt. Nem sokkal öt óra után fordultak be a Garibaldi utcába, ahol a Miniszterelnöki Kabinetiroda épülete fekszik. A tömegben többször felharsant a „Pintér, takarodj”, valamint „A sztrájk alapjog!” vagy éppen az „Elegünk van!” .

Egy tüntető férfi tudósítónknak a menetben azt mondta, szerinte hiba volt összemosni a múlt heti tüntetést és a momentumos politikusok, illetve Hadházy Ákos kordonbontási akcióját, mert ez a tanárokról, diákokról szól, velük vállalnak szolidaritást a szülők is. Egy másik szerint viszont összetartozik a kettő, a békés eszközöknek semmilyen hatásuk nincs az Orbán-kormányra. Egy tüntető pedagógus azt mondta,

a kabinet hiába tesz „engedményeket” a státusztörvényből, az egész tervezet annyira borzalmas, hogy az egészet ki kellene dobni. Ezért is tüntet most. 

Ő egy budapesti iskolában tanít, de csak ketten jöttek el az egész tantestületből, sokan belefáradtak, pedig ha most nem lesz összefogás, később már késő lesz.

Hasonló véleményen van Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke is, aki szintén részt vett a demonstráción. A Népszavának nyilatkozva azt mondta, a kormány ugyanazt az „alattomos módszert” alkalmazza, mint a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának kiszervezésénél vagy az állami egyetemek alapítványosításánál: hangzatos, ugyanakkor bizonytalan anyagi ígéreteket lebegtetnek – mint például most a 2025-re megígért bruttó 800 ezer forintos tanári átlagbér –, miközben korlátoznák a munkavállalói jogokat és a szakmai szabadságot.

A résztvevők szinte folyamatosan rigmusokat skandáltak, ezen kívül a tüntetés nyugalomban zajlik. Ami a politikusi felhozatalt illeti, Tordai Bencét lehet látni a tüntetésen.

Nem sokkal negyed hat után megérkeztek az Alkotmány utcához felállított színpadhoz. A hangszóróból a tüntetéseken elmaradhatatlan Mi vagyunk a grund című dal dübörög. Ezt követően a beszédek következtek, a diákok kifogásolták, hogy könnygázt kaptak azok a 16-18 diákok, akik semmiféle veszélyt nem jelentettek a rendőrökre. – Ezek az emberek félnek tőlünk. Nincs annyi könnygáz, nincs annyi rendőr, amennyitől meghátrálnánk – jelentette ki az egyik szónok. 

A felszólalók nevét nem nagyon ismertetik. Az egyik performansz keretében több, Pintér Sándor-maszkos diák lépett a színpadra. A szervezők tettek egy bejelentést népszavazásról is, amelynek a kérdései így néznek ki:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

A demonstráció első része háromnegyed hat előtt véget ért, a résztvevők elindultak a Margit híd felé. Szinte mindenki vonul, nagyon kevesen váltak le a tüntetésről. A Falk Miksa utcából fordultak ki a Szent István körút és Margit híd felé. „Gyerek velünk” – zúgott a tömeg este 6-kor. Néhány autós a 4-es, 6-os villamos sínein keresztül talált egérutat a tömegből.

A Margit hídra érve a „Szabad ország, szabad oktatás!” rigmusra gyújtottak rá.

Ezután jött az „Aki dudál, velünk van!” és a Kossuth-induló is, aztán a Margiszigetnél az első igazi „Orbán, takarodj!” Több ezren tüntetnek, a menet vége most sétál fel a Margit hídra. A villamossíneken veszteglő vagy csigalassúsággal haladó buszsofőrök és autósok közül többen dudáltak. Egyszer rázendítettek a „Becsüljétek meg az óvósainkat” rigmusra”. Hat után nem sokkal már a budai hídfőnél jártak.  Fél hét után már a Fő utcában sétáltak a Nagy Imre tér felé. Háromnegyed hét előtt elérték a Batthyány teret.

A demonstrációt a TASZ munkatársai kísérik, hozzájuk akkor lehet fordulni, ha valakit rendőri részről jogsérelem ér. Azt, hogy a rendőrök a múlt héten könnygázt vetettek be, a civil szervezet aránytalan intézkedésnek tartja. 

„A könnygáz nem tanít!”

– harsogták is a Batthyány tér után a tüntetés résztvevői. Valamivel később a Mérce a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének az egyik tagját faggatta, elképzelhető-e, hogy a tüntetők továbbmennek a Clark Ádám térről és ő velük tart-e a budai Vár felé. – Lehet, hogy arra megyek haza – hangzott a válasz.

A tüntetők hétkor meg is érkeztek a Clark Ádám térre. Bár először úgy nézett ki, hogy megállás nélkül mennek tovább, mégis lesznek beszéfek a budavári sikló lábánál.

A Clark Ádám téri demonstrációról a szervezők még tettek bejelentést a rendőrségen, arról, ami esetleg utána történik, már nem. Itt ismét beszédek hangzottak el, terítékre került a véget érő kilakoltatási moratórium is.

Utána Pankotai Lili bejelentette, hogy indulnak a Karmelita kolostorhoz, amely előtt már hatalmas rendőri készültség várta őket. A készenlétisek sorfalától az épületkomplexumig sem mehettek el.

A készenlétisek három sorban állták el a több száz tüntető útját a Dísz téren. „Bűnözőket védtek!”, „A könnygáz nem tanít!”, „Kismalac, kismalac, engedje be!” és „Rendőrállam!”, Neked is van gyereked!” – kapták meg a tüntetőktől, akik nekifeszülnek a rendőrsorfalnak.

Este fél 8 után figyelmeztették őket először arra, hogy jogsértő magatartást tanúsítanak, amit „Pintér Sándor, a kurva anyád!” rigmussal válaszolták. Arra szólítják fel őket, hogy egy lépést hátráljanak. Ha nem teszik meg, az hivatalos személy elleni erőszakot jelent. A negyedik-ötödik felszólításra elkezd zúgni a „Mocskos Fidesz!”. Jön utána az „Üljetek le!” és az Itt maradunk!” is. Akadt diák, aki az első sorban szelfizett egyet készenléti rendőrrel a háttérben. A tüntetők egy idő után megfordultak,

és visszafelé, a Karmelita kolostor másik bejáratához vezető úton áttörték a kordon első vonalát. Aztán a másodikat is, ami után beleütköztek a rohamsisakos készenléti rendőrökbe. Ők gázspray-jel oszlatni kezdték a tömeget.

A gázspray után a rendőrök elkezdték lépésről lépésre kiszorítani a területről a tüntetőket az állítólagos építkezési területről. – Mindenki kifelé – kiáltotta egy rendőr. – Mocskos Fidesz! Gyerekek vagyunk! ÁVH! – hangzott a válasz. Egy tüntető felmászott az épület köré emelt állványra. 

Este 8 óra után a kedélyek csillapodtak egy kicsit, a tüntetők „csak” farkasszemet néznek a készenléti rendőrökkel egy lépésről. A rendőrség közben kiadott egy közleményt, amely szerint a tüntetés „több agresszív résztvevője” kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosta és dobálta a rendőröket és betört az építési területre.

A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak. 

A rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást.

Egy tüntető diák a Mércének arról mesélt, hogy letépték a maszkját és megrángatták a haját is.

Este fél 9 előtt a helyszínre begördült egy mentőautó, amelyet a tüntetők átengedtek. Még mindig 100-200-an vannak fent a Várban. Néha felcsendül egy rigmus – „Mocskos Fidesz!” – de a tüntetők már inkább egymással beszélgetnek. Az Egységes Diákfront egyik képviselője a 24.hu-nak arról beszél, hogy ez nem patthelyzet, egyszerűen megijedtek a rendőröktől, és jó is, hogy megijedtek, de sokat tanultak, és nem állnak meg. – Szép ismétlés volt – fűzte hozzá a múlt heti tüntetésre célozva.

A portál úgy tudja, hogy Gelencsér Ferencet, a Momentum Mozgalom elnökét is elvitték a rendőrök. A párt azt is közölte, hogy állításuk szerint „brutálisan” léptek fel a rendőrök Tompos Mártonnal szemben. A képviselőt politikusát berángatták a rendőrsorfal mögé és azóta gyorskötözőt tettek a kezére. 

Egy képet is posztoltak Tompos Mártonról a történteket követően. 

A rendőrök elkezdtek utazni a maszkot viselő tüntetőkre, akik közül többet igazoltattak a gyülekezési jog megsértésére hivatkozva. Tizenévesekről van szó, a TASZ-osok segítenek nekik. Az egyik érintett fiú meséli a 24.hu-nak, hogy este 10-re haza kell érnie, a szülei pedig aligha fognak örülni, hogy rengeteg kamera vette, amint igazoltatják. Beszél arról is – és ez már a TASZ-os okítás eredménye lehet – , hogy a gyülekezési törvény szerint maszkot viselni nem lehet, csakhogy a várbeli demonstrációt nem jelentették be előre, így nem vonatkozhat rá a jogszabály.

Este 9 óra után a tüntetők között akadt, aki leült, a rendőrök között pedig olyan, aki levette a rohamsisakját. 

Az ADOM Diákmozgalom közlése szerint eredetileg 17:15-kor ért volna véget a demonstráció az Alkotmány utcában, ahonnan végül azonban még a Clark Ádám tér felé veszik az irányt. Az Eduline-lnak Schermann Fruzsina, az ADOM Diákmozgalom elnöke utalva arra, hogy legutóbb közülük többen is könnygázt kaptak a rendőröktől a budai Várban, azt mondta, hogy többen tejszínhabot vinnének magukkal, ráírva, hogy „gyerekbarát spray”.  „Ma este az Alkotmány utca után még folytatódnak az események, a Clark Ádám téren. A Lánchíd sajnos le van zárva, így kérünk mindenkit aki csatlakozna ehhez, hogy gyalog a Margit hidat használja, ez az útvonal be van jelentve, le van foglalva” – szerepel a tüntetés Facebook-oldalán, előrevetítve, hogy megint felmehetnek a Karmelitához.

Ami a végcélt illeti, Hadházy Ákos már este hat óra előtt kitett egy sejtelmesen hangzó posztot a Facebookra.

– Máshogy erre nem tudunk készülni. Ha késztetést éreznek arra a rendőrök, hogy diákok szemébe könnygázt fújjanak, akkor el kell fogadni, hogy egy ilyen államban élünk – mondta az esemény fő szervezője. 

A rendőrség korábban a honlapján tudatta, hogy a még a Szent István térre 2023. május 3-ra bejelentett gyűlésre érkező egyik résztvevő igazoltatásakor 15 óra 35 perckor két kést és egy ollót találtak a rendőrök. A 17 éves fiatalembert az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség gyanújával előállították.

Ami a Clark Ádám téri beszédeket illeti, a Város Mindenkié csoport aktivistája, Lakatosné Jutka azt mondta, valójában nem arra van szükség, hogy a téli hónapokban egy időre leálljanak a kilakoltatások, hanem, hogy se télen, se nyáron, állami erőszakkal soha ne tudjanak embereket utcára tenni. Emlékeztetett, Orbán Viktor 2017-ben kijelentette, hogy Magyarország nem a kilakoltatottak országa, pedig évi három-négyezer kilakoltatás folyik. Szerinte semmi sem írja le jobban a magyarországi állapotok kegyetlenségét, mint az a tény, hogy a kilakoltatás előtt álló gyermekes családokat a gyermekvédelem és a polgármesteri hivatalok azzal fenyegetik, hogy kiemelik a gyermeket a családokból - miközben a gyermekvédelmi törvény arról szól, hogy sem szegénység, sem hajléktalanság miatt gyermeket kiemelni tilos. – Követeljük, hogy se télen, se nyáron ne lehessen gyermekeket elválasztani a szüleiktől, a családjuktól, akiknek nincs hol lakniuk – fogalmazott Lakatosné Jutka.

Ezt követően pódiumra állt a Párbeszéd társelnöke is. Szabó Tímea nem politikus minőségében, hanem mint „magyar anya” szólt a tömeghez. Kijelentette, azért van itt anyaként, mivel van egy 15 és egy 5 éves fia, s nem szeretné, hogy egy olyan országban nőjenek fel, ahol a rendőrök könnygázt nyomnak az arcukba csak azért, mert kiállnak a saját jövőjükért.

Azt hangoztatta, minden, ami az elmúlt hetekben, hónapokban történt a parlament falain kívül és belül, amit a Fidesz művel, az nem szól másról, mint a tüntető fiatalok jövőjének tönkretételről. Példaként a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását hozta fel, ami olvasatában arról szól, hogy „a propagandasajtónak innentől kezdve mindent szabad, mindent lehet rólatok hazudni, mindent lehet minden becsületes magyarról hazudni, büntetés nélkül. Arról szól, hogy majd az Origo és Bayer Zsolt azt mondhatja rólatok, hogy szexuálisan zaklatjátok a társaitokat, és ők nem mennek börtönbe, de majd ti igen!” Emlékeztetett, hogy őt Kövér László tízmillió forintra büntetett csak azért, mert felmutatott egy parlamentben egy Fidesz logóval összemontírozott kínai zászlót. „De nem érdekel, itt vagyok, ahogy ti is itt vagytok, harcoljatok Magyarországért! Harcoljatok a jövőtökért!” - zárta beszédét Szabó Tímea.